Turistička sezona u Neumu počela je 1. maja. Turistički radnici zadovoljni su posjetom tokom Praznika rada, uzimajući u obzir restrikcije vezane sa pandemijom koronavirusa. Smještajni kapaciteti u jedinom bh. gradu na moru bit će uvećani otvaranjem novog hotela, a predviđanja su da će ljetna sezona biti uspješna ukoliko to epidemiloška situacija bude dozvoljavala. 

– Ako uzmemo u obzir situaciju s pandemijom koja još uvijek vlada, moramo reći da smo zadovoljni s brojem gostiju u Neumu za Praznik rada.

Naravno da to nije ni približno onome broju koji bi prethodnih godina znao biti, ali mislimo da je ovo bio dobar uvod u sezonu koja je ispred nas. Epidemiološka situacija je svakim danom sve bolja, broj zaraženih u Neumu je izrazito smanjen. Nadamo se da će se epidemiološka situacija i dalje smirivati, te da ćemo imati uspješnu turističku sezonu. Po informacijama koje mi imamo, Neum dobija jedan novi veći hotel od 80ak soba, od privatnih iznajmljivača imamo samo jednog novog registriranog, i to u kategoriji do 20 ležaja. To su podaci kojima mi raspolažemo za 2021. godinu, do sada- kaže Dragan Jurković, načelnik Neuma. 

Ovog ljeta u Neumu se očekuje dolazak velikog broja domaćih, ali i gostiju iz regije, u prvom redu iz Srbije, koji su prošle godine bili najmnogobrojniji kada su u pitanju zemlje u susjedstvu.

– Najveći broj gostiju u Neumu je iz BiH i Srbije, mada Neum ima i dosta gostiju iz drugih krajeva svijeta. Najviše je gostiju s azijskog područja i gostiju iz zemalja Europe, kao što su Poljska, Češka, Austrija… To su gosti koji uglavnom dolaze u predsezoni i postsezoni, a ova situacija s pandemijom je to za sada onemogućila. Mi se nadamo da će se svi ti gosti ponovo vratiti u Neum kada to epidemiološka situacija u svijetu bude dozvoljavala. Neum je osnovao Udrugu hotelijera kojoj će jedna od glavnih zadaća biti predstaviti Neum kao turističku destinaciju na turističkim sajmovima širom Europe – govori Jurković.

U jeku je i promocija bosanskohercegovačkog bisera na Jadranu koja bi trebala privući nove turiste, te je načelnik Jurković održao nekoliko sastanaka s ciljem jačanja saradnje sa bh. i gradovima u regionu. Također, dugoročni ciljevi podrazumijevaju i privlačenje stranih investitora i otvaranje Neuma prema vani u svakom pogledu.

– Svakodnevno radimo na tome, razgovaramo i vjerujemo da će to uroditi plodom. Nadamo se da će u budućnosti Neum, a naročito Neumsko zaleđe i njegov potencijal biti prepoznat i da će privući uz domaće i strane investitore, kako u turističkom, tako i gospodarskom sektoru. Posjetila nas je i gospođa Đemila Talić- Gabriel i imali smo sastanak na temu turizma u Neumu. Ponudila nam je svoju pomoć i želju za promicanjem turističke ponude Neuma u Australiji, i na tome smo zahvalni. Trenutno nam situacija ne dozvoljava dugoročne planove s putovanjima, tako da pitanje posjete Australiji ostaje otvoreno, dok nam epidemiološka situacija ne bude dozvoljavala planiranje. Nadamo se da će kroz 2022. godinu situacija biti povoljnija – zaključuje načelnik Neuma.

Prema riječima Talić- Gabriel, tema susreta sa načelnikom Neuma je bilo i zapošljavanje lokalnog stanovništva, odnosno promocija malih zanata.

– Trenutno sam investirala u biznis koji zapošljava male privrednike. Želimo uprkos pandemiji unaprijediti njihov rad i zalaganje, kako bih pomogla toj zajednici. U planu nam je povezivanje sa Turističkom zajednicom Australije, ali i posjeta dijaspori, odnosno organizacija susreta dijaspore sa lokalnim stanovništvom Neuma, kako bi stvorili nove prilike za investicije- ističe Đemila Talić – Gabriel, poduzetnica i bivša počasna konzulica BiH u Australiji.