Nova vodena staza u Hutovom blatu, evropski projekat koji uvezuje regiju

U sklopu EU projekta “Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – EXChAngE” uspostavljena je “vodena staza” – nova turistička ponuda Parka prirode Hutovo blato.

Sa 61 povremenim ili stalnim izvorima, rijekom Krupom i šest jezera povezanih kanalima i jarugama, Hutovo blato kao dio močvarnog kompleksa delte rijeke Neretve, stanište je brojnim rijetkim, ugroženim i endemskim vrstama, saopćio je Park prirode Hutovo blato.

Vodena staza tog močvarnog kompleksa započinje u Karaotoku, ukravanjem na brodice na platou pristaništa. Posjetioci uz stručno vodstvo plove od Kraotoka kroz kanal Sunca do rijeke Krupe, a zatim rijekom do i preko Deranskog jezera gdje se prolazi kroz: Brankove vrbe – Škrkina jaruga – Toljevac – Đevojka – Risović – Galebica donja – Brzi Klanac – Struge – Deransko jezero.

Kroz Bjelinsku i Deransku rječinu, kroz netaknutu prirodu, put vodi dalje do jezerskih bisera: Drijen i Orah, koja se podzemnim izvorima opskrbljuju hladnom vodom Bregave. Nakon odmora i osvježenja na uređenom izletištu na obali, u brdovitom okruženju Drijenskog jezera, posjetioci se istom vodenom stazom vraćaju do Karaotoka.

Prof. dr. Svjetlana Stanić-Koštroman, koja je radila na izradi vodene staze, kaže kako je ruta odabrana na način koji posjetiocima osigurava jedinstven doživljaj iznimne biološke i pejzažne raznolikosti ovog submediteranskog Ramsarskog područja i parka prirode.

– Okosnicu staze čine vrlo raznoliki vodeni ekosistemi, odnosno rijeka Krupa, te Deransko jezero, Orah i Drijen, koji predstavljaju najočuvaniji dio močvarnog kompleksa delte Neretve. Ploveći okruženi gustim tršćacima, posjetioci imaju priliku vidjeti vrlo raznoliku faunu ptica, koje su posebno prirodno bogatstvo Hutova blata – kaže Stanić-Koštroman.

Od 163 ptičijih vrsta zabilježenih na tom području, skoro sve (160) su pod zaštitom prema međunarodnim konvencijama i direktivama.

– Hutovo blato je također značajno mrjestilište riba u slivu rijeke Neretve, među kojima se na ovom prostoru mrijesti i 12 endemskih vrsta. Deransko jezero je stanište za čak devet endemskih vrsta riba, a ekosistemi jezera Oraha i Drijena mrjestilište su ugrožene endemske vrste, neretvanske plotice – dodaje Stanić-Koštroman.

Cijela vožnja u oba smjera traje oko tri sata tokom koje posjetioci mogu uživati ne samo u prirodnim ljepotama već i u jedinstvenim lokalnim specijalitetima i pićima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vodena staza dio je to novog turističkog proizvoda – plave propusnice koja će, uz Hutovo blato, omogućiti posjete projektnim partnerima te njihovim novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom: Dubrovniku i Akvarijumu (Univerzitet u Dubrovniku, Hrvatska), Kotoru i Akvarijumu Boka (TZ Kotor i Institutu za biologiju mora, Crna Gora) i vodenom putu u Mostaru i rijeci Neretvi (TZ HNŽ, Bosna i Hercegovina), a privlačit će više turista u ovu regiju.

Park prirode Hutovo blato projekt “EXChAngE” provodi u sklopu programa “Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014-2020” – trilateralnog programa posvećenog jačanju socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja.

Programom je obuhvaćeno 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina u Bosni i Hercegovini i Brčko Distrikt, te 11 općina u Crnoj Gori.

Provođenjem zajedničkih projekata Program doprinosi boljem kvalitetu usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi, štiti okoliš i biološku raznolikost regije, promoviše održivu energiju; njeguje kulturnu i prirodnu baštinu i omogućuje bolje poslovno okruženje za programsko područje. Cilj Programa je postići bolji kvalitet života ljudi koji žive u pograničnim regijama, navodi se u saopćenju.