Priča o košu kao opomena, divljaštvo ne vodi zdravom odrastanju djece

Preko puta škole Alija Nameta na Bjelavama nalazio se malo veći plac na kojem su djeca pravila improvizirani fudbalski teren tako što bi postavili četiri kamena.

Onda je, prije nekoliko godina, općina odlučila ovdje napraviti pravo igralište. Plac je ograđen željeznom ogradom, postavljeni su mali golovi i koš. Prvi obruč koji je bio postavljen, izdržao je 2,3 mjeseca. Sjećam se da je ispod izvaljenog koša stajala horizontalno položena kanta, dakle, mali divljaci su skakali s kante da zakucavaju dok nisu izvalili koš.

Drugi obruč je potom nakon nekoliko dana postavljen, ali još je brže izvaljen. I tako teče priča zadnjih 7, 8 godina: općina postavi obruč, divljaci ga nakon nekoliko dana unište. Onda nekoliko mjeseci stoji tabla bez obruča, općina stavi obruč, mali divljaci ga već nakon nekoliko dana unište i tako unedogled.

I sad vi meni objasnite šta je tačno problem s ovim narodom? Za male divljake od 11, 12 godina ne možemo reći da su ih životne muke, rat, PTSP, neuspješan brak…., natjerali na agresivno i destruktivno ponašanje, kao što inače tražimo opravdanja za divljačko ponašanje našeg naroda. Očito je u pitanju nešto dublje, ili genetski naslijeđeno ili rezultat potpuno pogrešnog odgoja koji se odvija od samog rođenja.

Ali, kakvu logiku možemo pronaći u ponašanju malog sarajevskog divljaka koji je, zarad privremenog zadovoljstva u divljaštvu, spreman kačiti se na obruč, iako je svjestan da će time nanijeti štetu prvenstveno samom sebi, tj. narednih nekoliko mjeseci najmanje neće moći igrati košarku?

S racionalne strane se može objasniti da je, recimo, neko spreman ukrasti novac nekome drugom da bi on imao više, ubiti nekoga da bi sebe zaštitio… Naime, to su ljudi ogrezli u sebičluk, s pomjerenim moralom, koji naprosto smatraju da su tuđi život ili imovina manje vrijedni od njihove vlastite koristi, uz sav rizik koji uz to ide. Odvratno je, monstruozno, ali donekle racionalno.

80% igrališta u Sarajevu izgleda ovako – s izvaljenim obručima. Ovakva igrališta nećete vidjeti u ostatku Evropu. Nećete ih čak vidjeti ni u mnogim mjestima u BiH.

Dakle, šta je problem s ovim ljudima ovdje i kakvo je to divljaštvo koje je samom sebi svrha?