Kralj ringa koji se iz teškog djetinjstva vinuo u visine

Muhammad Ali je 1990. godine uvršten u boksersku Kuću slavnih, a 15 godina kasnije od predsjednika Busha primio je najvišu građansku čast za svoj cjeloživotni doprinos, takozvanu Predsjedničku medalju slobode.

Simbolično je okrunjen za Kralja boksa 2012. godine, kada je njegovo zdravlje već bilo jako ugroženo. Popis dostignuća Muhammada Alija podulji je, jer je postigao puno ne samo na polju sporta. Stoga ne čudi da ga je na prijelazu milenija britanska javna televizija BBC, zajedno s prestižnim sportskim časopisom Sports Illustrated, proglasila najvećim sportašem 20. vijeka.

Teško djetinjstvo prvaka u vremenima segregacije i rasne nejednakosti

Cassius Marcellus Clay Junior odrastao je u teškim uvjetima američkog Juga 1940-ih, kada se cijeli svijet utapao u Drugom svjetskom ratu. Osim toga, Sjedinjene Države su se godinama suočavale sa segregacijom i pitanjem rasne nejednakosti, uključujući i u njegovoj rodnoj državi Louisville.

Boksom se počeo baviti s 12 godina, a samo šest godina kasnije, u Rimu, osvojio je svoju prvu olimpijsku zlatnu medalju u kategoriji do 79 kilograma. U to je vrijeme Cassius Clay prvi put postao poznat nakon iznenađujuće pobjede nad Sonyjem Listonom, nakon čega je odmah sve iznenadio informacijama o prelasku na islamsku vjeru i promjeni imena u Muhammad Ali prema vjerskom islamističkom vođi Elijahu Muhammadu.

Odupirao se režimu i izgubio gotovo sve

Prekretnica u njegovoj karijeri dogodila se 1967. godine, kada je odbio odslužiti obvezni vojni rok u dalekom Vijetnamu koji je godinama mučio veliki vojni sukob. Štoviše, tih godina borba za jednakost crnaca, koju je uglavnom vodio Martin Luther King, nije prestajala. Ipak, Ali se nije libio oduprijeti bivšoj organizaciji u nezaboravnom javnom nastupu, zbog kojeg je izgubio gotovo sve. Svoju karijeru, američku putovnicu i gotovo svoju slobodu.

Međutim, tri i pol godine kasnije, zahvaljujući oslobađajućoj presudi, vratio se pokazati svoju slavu. Dva puta je pobijedio tadašnjeg prvaka Joea Fraziera, a također je uništio i Georgea Foremana ispred milijarde ljudi pred njihovim televizijskim ekranima širom svijeta 1974. godine s dotada neviđenom rope-a-dope taktikom. Ovaj je naslov stekao nakon dugih sedam godina.

Prvi bokser koji je tri puta zaredom postao prvak u teškoj kategoriji

Muhammad Ali postao je prvi bokser koji je tri puta zaredom osvojio prvenstvo u teškoj kategoriji. Ukupno je ovaj naslov uspio obraniti do 19 puta. Njegov rekord mečeva u ringu zaustavio se na 56 pobjeda, samo pet poraza i 37 KO-a. Početkom tisućljeća, 2001. godine, o njemu je snimljen biografski film. Alijevu ulogu tumačio je Will Smith koji je za svoj nastup nominiran i za Oscara.

Ali se istakao u boksu uglavnom zahvaljujući brzini, okretnosti i izvrsnom radu s nogama. U to je vrijeme imao neobičan stil s obješenim rukama dok je bio u ringu, što je često znalo provocirati protivnike. Po završetku sportske karijere počeo se boriti s drugim protivnikom, ali ovaj put to je bila borba duža od 30 godina. Počeo je bolovati od Parkinsonove bolesti, ali to ga nije spriječilo da putuje oko svijeta i nastavi sudjelovati u dobrotvornim i društvenim događanjima.

Muhammad Ali umro je 3. lipnja 2016. u 74. godini od posljedica respiratorne bolesti povezane s Parkinsonovom bolešću. Iako nije bio jedini sportaš koji je zakucao na vrata građanskih prava i rasne pravde, zakucao je tako glasno da ga je čuo cijeli svijet. I njegova je ostavština živa do danas.

Muhammad Ali je 1967. godine bio svjestan da će biti sankcioniran zbog odbijanja da krene u rat. Kako biste vi reagirali? Kao priznati sportski idol koji pred sobom ima značajan dio svoje karijere, biste li postupili na sličan način? Recite nam svoje mišljenje, a ako želite znati više o životu bokserske legende, primjerice o jednom od najdirljivijih trenutaka Olimpijskih igara 1996. godine, uskoro ćemo pripremiti video o tome, tako da imate nešto čemu se možete radovati.