Malo mjesto kao najljepša slika turizma u Hrvatskoj

Kada bi sva naselja u Hrvatskoj funkcionirala kao Komarna, staro mjesto na samom jugu , tada bi ovaj kraj doslovno bio raj na Zemlji – bez smeća, ekološki održiv, funkcionalan i društveno-odgovoran. Ovo mjesto poznato po prekrasnim zalascima, laganim maestralima i dugim šetnjama može se opisati samo najljepšim epitetima. Iako je Komarna nekad bila zapuštena sa samo nekoliko kuća i vrlo malo stanovnika, s vremenom se razvila u pravo malo turističko mjesto koje svakog ljeta posjećuju gosti iz raznih krajeva svijeta

Za razvoj Komarne svakako je zaslužna Udruga Dite Komarne koja je nastala prije nekih 20-ak godina. Na samom početku je to bila Udruga za promicanje sporta i organiziranje turnira u tom mjestu, ali kako su godine odmicale, njezine aktivnosti su se proširile na mnoge druge „grane“ – od organizacije fašti, uređenje Komarne, ekološke akcije, organiziranje škole nogometa za djecu ljeti.

Čista i uredna Komarna

„Već godinama Udruga dosta stavlja naglasak na ekologiju u našem mjestu koje se nalazi u sklopu male Općine Slivno. Kao i u svim mjestima uvijek nam je naše vlastito smeće bilo problem i „mic po mic“ smo se uhvatili u koštac s neodgovornim ljudima, ali i nekim mještanima okolnih mjesta koji su našu Komarnu doživljavali kao mjesto za odlaganje krupnog otpada, kao i ljudima koji imaju vikendice u Komarnoj pa kada dođe proljetno čišćenje – eto problema.

U zadnje tri do četiri godine Komarna je nikad čišća i urednija, i tome je pridonijela izgradnja reciklažnog dvorišta nekih 5 do 6 km od Komarne za što je zaslužna Općina Slivno. Odličan potez! Lijepo je vidjeti kako se ljudi odgovorno ponašaju na dobrobit cijele naše male zajednice. Imamo odličan odnos s komunalnim redarom Općine koji razumije sve naše izazove te uvijek dođe kada ga pozovemo.Kako smo dobro organizirani unutar našega mjesta svake godine imamo po par akcija čišćenja i uređenja – kosidbe trave, šišanje biljaka koje smo ranije posadili, kao i EKO akcije čišćenja podmorja koje bude obično u mjesecu lipnju“, kazuje nam Mirko Stojić (37), član Udruge i, kako sam za sebe kaže, strastveni ribolovac i lovac onih koji loše odlažu smeće u Komarnoj.

No, ovdje nije kraj aktivnostima ove Udruge.

„Čistimo veliko dječje igralište jer nam je naglasak na djeci, a samo igralište smo radili s Općinom Slivno koja je izvodila grube radove dok smo mi iz Udruge osigurali 12 sprava za djecu. Tu sadimo i biljke u jesen i proljeće kako bi sve izgledalo još ljepše. Dobro smo organizirani pa se točno zna tko obrezuje biljke, tko će kupiti nisko raslinje, tko će biti zadužen za hranu i piće, a tko vozi sve to u reciklažno dvorište. Volimo Komarnu i tako se odnosimo prema njoj. Jedna od najbitniji stavki svega nabrojanoga je to da su cijelo vrijeme uz nas naša djeca koja gledaju i uče. Naši mladi članovi“, priča Mirko, koji je i sam otac dvogodišnje djevojčice, od prvoga dana članice Udruge.

Briga o mladima

A koliko su im djeca u fokusu, pokazuje i škola nogometa „Vatreni Mornari“ za djevojčice i dječake do 11 godina koja traje u ljetnom periodu malo manje od tri mjeseca. Svatko tko je član Udruge ima pravo besplatno trenirati i dobije dres, bočicu i nogometnu loptu. Organiziraju i nogometne susrete s klubovima u blizini, a sve goste tradicionalno počaste pizzama, krafnama i organiziraju druženje za svu djecu. Na takvim utakmicama bude i do 500 gledatelja.

„Imamo i plesnu skupinu „Komarci“ koju čine djevojčice dobne starosti do 15 godina koje plešu na utakmicama i na našim turnirima u mjestu. Lijepo ih je vidjeti kako se danima pripremaju.
Organiziramo i fešte, a najpoznatija je Alka Komarna. Napravili smo i street work out uz more što daje dodatnu dimenziju našem mjestu u turističkoj ponudi. Tu je i turnir u boćanju…“, nabraja Mirko.

Udruga ima oko 280 članova. Zanimljivo je što u Komarnoj preko godine obitava oko 40 ljudi, ali kada dođe ljeto igralište je prepuno djece.

„Prošlo ljeto smo ih jednu večer u mjesecu kolovozu nabrojali 128 kako igraju neke igre – ponosni smo na to jer na njima svijet ostaje“, kažu u ovom mjestu koje ima njihovu punu pažnju i kada je u pitanju ekologija