Posljednji čuvar sela, za koronu ne brine, druži se sa zmijama i divljim svinjama

Moj Portal donosi priču o Mladenu Peinoviću (58) iz Cremušina koji je 17 kilometara udaljena od središta općine, Velikog Grđevca, što je otprilike 20-ak minuta vožnje automobilom.

Nakon što prođete naseljena mjesta, slijedi još oko 10-ak kilometara potpuno divlje, nenaseljene Bilogore. Cesta je asfaltirana, a gledajući prirodu, šume i tu divljinu, teško da možete naslutiti da prolazite predjelom koji je prije još 30-ak godina bio životopisan. Prepun kuća, imanja, škola, ljudi i djece… Tek pokoja, razrušena i potpuno granjem zarasla kuća ili poljoprivredno imanje.

Da reporterka ne zna gdje živi i da ga već dvaput kroz 10 godina nije posjetila, također slučajno istražujući Bilogoru, ne bi pronašla blatom zidanu Mladenovu kuću i imanje na kojem se nalazi njegov traktor, motor i sedam pasa pasmine hrvatski ovčar. 

To je sve što ovaj čovjek posjeduje i što ga čini sretnim. Očekivala je da će njegovi čuvari prvi dotrčati do automobila, pa nije izlazila iz vozila sve dok mu nije pojasnila zašto dolazi k njemu. Jer čovjek koji živi usred divljine, potpuno sam, bez radija, televizora, susjeda…, priča je sama za sebe i vrijedi biti ispričana barem svakih pet godina. Ostario je, no i dalje je srdačan, dobroćudan i ugodan sugovornik.

‘Živim sam samcat u selu, godinu dana nisam primio mirovinu, a jedino društvo su mi psi i zmije!‘

Mladena najviše brine zašto više ne prima svoju zasluženu stranu mirovinu.

Ovom neobičnom Bilogorcu iz Cremušine obećana je pomoć gerontodomaćica, ali i nadležnog Centra za socijalnu skrb.

Cremušina je danas nalik livadi, a nekada je bilo naselje sa 150 kuća

Da reporterka ne zna gdje živi i da ga već dvaput kroz 10 godina nije posjetila, također slučajno istražujući Bilogoru, ne bi pronašla blatom zidanu Mladenovu kuću i imanje na kojem se nalazi njegov traktor, motor i sedam pasa pasmine hrvatski ovčar. 

To je sve što ovaj čovjek posjeduje i što ga čini sretnim. Očekivala je da će njegovi čuvari prvi dotrčati do automobila, pa nije izlazila iz vozila sve dok mu nije pojasnila zašto dolazi k njemu. Jer čovjek koji živi usred divljine, potpuno sam, bez radija, televizora, susjeda…, priča je sama za sebe i vrijedi biti ispričana barem svakih pet godina. Ostario je, no i dalje je srdačan, dobroćudan i ugodan sugovornik. 

Zidana peć zaslužna je što je zimi Mladenu uvijek toplo i što ima gdje podgrijati hranu

-Tu sam, u ovoj kući rođen. Moji su sadili duhan, lijepo se živjelo, a u selu je bilo 150 kuća. Dakle, obitelji s više članova. Sjećam se i škole u Cremušini. No, otac i majka su se razišli, a ja sam prije rata, zbog neslaganja s ocem, otišao kratko raditi u Njemačku, pa zatim u Italiju gdje sam 15 godina vozio teretni kamion. No, nakon što sam ozlijedio ruku i zaradio invalidsku mirovinu, vratio sam se k ocu u Cremušinu. Bilo je to 2004. godine. On je tada već bio ostario, a ja sam smatrao da mi je dužnost brinuti se o njemu. Ipak je otac jedan u životu – priča Mladen svoju osebujnu i nadasve neobičnu priču.

Bio je oženjen i ima dijete. Kćerku od 22 ili 23 godine. Ne želi pričati detalje tog dijela svojeg života, no suze koje nije mogao sakriti u kutu očiju, odaju da je situacija teška.

Svatko svoj križ nosi – kratko kaže i nastavlja kako mu je sve donedavno i majka bila živa. Ima on i polusestru i polubrata s kojima je povremeno u kontaktu, no sretan je kada se više ne inzistira na detaljima. 

Mladen djeluje toliko zadovoljno u „svom svijetu i sam u svom selu“ da je to nevjerojatno. Mobitel ima, no ne znači mu puno, priča, jer u njegovoj udolini uopće nema signala. Kada se zaželi društva, ili treba nešto iz trgovine, sjedne na motor i ode u Vukosavljevicu, naselje u susjednoj Virovitičko – podravskoj županiji. Do tamo ima 7, 8 kilometara, što je znatno manje nego do Velikog Grđevca kojem Cremušina gravitira.

Okolo njega su naselja Sibenik i Topolovica, no ni tamo nema pretjeranog života, tek pokoja kuća i usamljen stanovnik. 

Strana mirovina

Imam ja svoju mirovinu koja iznosi gotovo 200 eura. To je talijanska mirovina, no nisam ju primio već godinu i tri mjeseca. Bio sam u Centru za socijalnu skrb Grubišno Polje, htio sam tražiti neku socijalnu pomoć, no zavadio sam se već na samom ulazu u zgradu s nekim gospodinom. Potjerao me kao psa, a ja ne volim da se prema meni odnosi kao prema životinji. Možda nisam najuredniji, siromašan sam, ali svi moramo znati kako se ophoditi jedni prema drugima. Otišao sam i u Općinu Veliki Grđevac, no ni tamo nisu znali kako mi pomoći. Bio sam i u Virovitici u banci, njima sam ostavio sve „čekove“ preko kojih sam prije primao mirovinu, no nisu mi pomogli. Ne znam što da više radim i kome da se obratim – pomalo pomireno sa sudbinom priča Mladen. Nakon inzistiranja da kaže kako je preživio više od godinu dana bez ijedne kune primanja, priznaje da je prodao njivu nedaleko kuće i tako si osigurao kruh.

Inače, do Mladena je Moj Portal došao u pratnji mlade gerontodomaćice Dorotee Moguš koja obilazi četiri korisnika u susjednim naseljima. Ta mlada žena rodom je iz Velikog Grđevca i bavi se lovom, pa dobro poznaje dio Bilogore gdje se nalazi Cremušina, ali i Mladena kao jedinog stanovnika tog, nekad velikog, naselja. Objasnila mu je kako će njegove probleme prenijeti voditelju Centra za pomoć i njegu Željku Vinceku te kako postoji mogućnost da ga se uvrsti u neki od programa čime bi dobio prijeko potrebnu pomoć žena koje bi mu pomogle oko kućanskih poslova, pranja rublja, suđa, čišćenja, kuhanja te nabavke namirnica. Ono što je bilo nemoguće ne zamijetiti jest da su se Mladenove oči u tome trenutku ozarile. Na pitanje bi li prihvatio da ga negdje smjeste, primjerice u neki dom gdje bi imao svu njegu Mladen odgovara da to ne dolazi u obzir.

Zmije i divlje svinje

Ja odavde nigdje ne idem. Jedino me u lijesu mogu iznijeti. Meni ništa ne fali u mojoj kući. Evo vidite, pričvrstio sam ju jer se počela odvajati, imam rupe kroz koje mi ulaze miševi, a najveću borbu vodim sa zmijama kojih je puna kuća. Dvaput mi se dogodilo da su me ugrizle na spavanju. Zato imam toliko pasa. Najgore mi je kada ih osjetim da se bacaju ispod nogu, pod poplonom. Neke sam rupe kroz koje zmije ulaze uspio sanirati, no još je jedna kritična – prepričava svoju svakidašnjicu Mladen. Rijetko tko bi nakon takvih riječi mogao.

Znam da postoji korona jer kada idem u trgovinu, moram staviti masku, drugo me ništa ne interesira. Ne trebaju mi vijesti, televizor, čak niti ne čitam knjige. Evo, tu je kredenac od moje majke, imam starinsku zidanu peć zahvaljujući kojoj mi je uvijek toplo, a često kupim gotova smrznuta jela pa ih samo podgrijem. Baš ste me prekinuli u ručku – smije se Mladen i uistinu pokazuje tavu s hranom koju je netom prije dolaska reporterke podgrijao.

Za kraj je za Moj Portal prepričao kako mu selo sada odlično izgleda, za razliku od vremena kada se tek vratio iz Italije. Naime, dotad su posvuda oko njega bile šikare i zapuštena imanja. Pojedini veliki poljoprivrednici, nekoliko njih, ukrupnili su zemlju te su pokrenuli različite vidove poljoprivredne proizvodnje poput uzgoja kultura i bavljenja stokom. Iako se obrisi nekadašnjeg sela polako gube, a ono sada liči na uređen park, Mladen je posljednji dokaz povijesti ovog dijela Bilogore. I dok je god on živ, živi i njegova Cremušina. 

Cremušina je sada poput parka, sve je očišćeno, struju imam i više mi ništa nije potrebno. Malo dalje od mene ima i jedan vikendaš koji dolazi povremeno pa se podružimo. Ja vam kažem, meni ništa ne fali i ničega se ne bojim. Čega bi se trebao bojati? Jedino bi volio da riješim probleme sa svojom mirovinom koju sam prestao dobivati, a da ne znam zašto. I dobro, možda koji par cipela broja 41, 42 – tim se riječima zaključio razgovor jer inzistirati od ovog čovjeka da kaže nešto senzacionalno naprosto je nemoguće.

Da čovjek ne povjeruje, ali je uistinu tako. Dogovoren je posjet za novih pet godina, a dotad će mu povremeno društvo praviti gerontodomaćice radi čije ponuđene pomoći mu se ozarilo lice. Suđe prati i mesti kuću, priznaje, nikad nije pretjerano obožavao.