Vlast gradi domove za mlade, mještani misle da ih to neće zadržati u BiH

U srbačkim mjesnim zajednicama Kukulje i Razboj  grade se domovi kulture  za koje su, pored učešća opštine i gradjana, sredstva od blizu milion maraka obezbjedile  i Vlade Republike Srbije i Republike Srpske.  

“Izgradnja društvenih domova u Kukuljama i Razboju kod Srpca ušla je u završnu fazu, čime će mladi konačno dobiti kvalitetnije uslove za druženje, što će zaustaviti njihov odlazak“,  javno je saopštila vlast ove opštine sa SNSD-a na čelu.

Ova tvrdnja  izazvala je negativno reagovanje, upravo omladine srbačke opštine na društvenim mrežama.  

Tako članovi  FB grupe „Srcem Za Srbac“ postavljaju pitanje čelnicima ove lokalne zajednice, koje glasi:

“Gospodo iz opštine, gdje je još u svijetu zaustavljen odlazak mladih izgradnjom društvenih domova? Trebaju nam fabrike, radna mjesta sa normalnim platama! Samo to će zaustaviti odlazak! Jeste li retardirani da nakon 20 godina vlasti ne možete da shvatite to ili vam zbog ličnih interesa nije ni cilj da se u Srpcu otvori bilo šta i da se dovede bilo kakav  investitor“.

Boško Gvozdić, ratni vojni invalid,  pita ko će biti u domovima kad se završe, jer omladine nema.  

Diskutabilno je i ko će biti vlasnik tih objekata?

“Domovi za druženje će zaustaviti odlazak mladih – koje gluposti Bože sačuvaj. Mladima treba dobar standard života, prvo posao a onda objekti za druženje i zabavu“, kaže Bogdan Milutinović.

“Kapitalnim investicijama u našoj opštini smatraju asfaltiranje 60 – 70 metara puta ili ulica. Dok se asfaltira nova dionica, druga već propada jer nije kvalitetno uradjena“, dodaje Srpčanin Jovan Bakić.

Dragica  Arivuk, takodje, misli da je prioritet zapošljavanje, dobro plaćen posao, povoljni  krediti, obezbjedjenje prevoza, pa tek onda dolaze domovi kulture.

“Ovo sada je jad i čemer i nije čudo što nas je svaki dan sve manje“, dodaje Dragica Arivuk.

Miodrag Cvijetić nije protiv izgradnje domova, ali kada se za to stvore uslovi i kada se riješe životna pitanja građana.

“Od čega da se prave fabrike, kad budžet pojede glomazna i nepotrebna administracija. Samo za plate zaposlenih iz opštinskog budžeta odlazi 50 odsto sredstava. Plate u javnim ustanovama liježu redovno, a ništa se ne radi. Zbog epidemije nema nikakvih aktivnosti, a sredstva se troše“, tvrdi Cvijetić.