Udruženje građana „Psiholuminis“ uspješno je realizovao projekta „Rolling out the Manual – Youth with Secondary Trauma in BiH“ u trajanju od tri mjeseca i to u periodu od januara do aprila tekuće 2021. godine a bio je namijenjen stručnjacima pomažućih profesija na području cijele BIH. Projektne aktivnosti uključivale su tromjesečnu obuku za primjenu specifične metodologije u radu sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama. Obuci je pristupilo ukupno 90 profesionalaca.

Koncept samog programa odnosio se na bolje razumijevanje traumatskog iskustva i transgeneracijskog prenosa istog na mlađe generacije. Transgeneracijski transfer psihotraume je teoretski mehanizam koji nastoji objasniti uticaj koji osobe s PTSP-om imaju na svoje potomke i klinički fenomen poznat kao sekundarna traumatizacija. Stoga, uključivanje stručnjaka u bolje razumijevanje ovog fenomena i njihovo zalaganje na ovom polju omogućiće mladim osobama širom BIH da promijene pogled na svijet, smanje netoleranciju i predrasude prema pripadnicima drugih etničkih grupa kao i da se osnaže  uprkos nepovoljnim roditeljskim životnim iskustvima koji su oblikovali njihovu ličnost.

Program edukacije su osmislili eminentni stručnjaci sa dugogodišnjim psihoterapijskim iskustvom u radu sa ratnim veteranima, izbjeglim i raseljenim licima i  osobama sa PTSP: specijalista kliničke psihologije mr Nadežda Savjak sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ratnim veteranima i hronično traumatizovanim mladim osobama; dr psiholoških nauka i redovni profesor razvojne psihologije univerziteta u Nišu Tatjana Stefanović Stanojević, specijalizovana za oblasti emocionalne vezanosti i probleme vezane za traumatska iskustva djece, sa brojnim izdatim stručni publikacijama i knjigama; sistemski porodični psihoterapeut Edita Pajić i kognitivno-bihejvioralni terapeut Vladan Baera,  sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ratnim veteranima, autor knjige „Gdje si bio sine moj“ koja se usko bavi pitanjima ratnih trauma i njenim posljedicama.

U program edukacije uključene su  Vanja Vukojević i Zorica Railić-Perić, sistemske porodične psihoterapeutkinje koje su učesnicima prenijele svoja iskustva u radu sa sekundarno  traumatizovanim mladim osobama te Nemanja Runić koji je stručnjake osposobio za primjenu testovnom materijala koji je predviđen programom.

Prema iskazima učesnika, znanje i iskustvo koje su stekli putem obuke je od izrazite važnosti te ideja njegove dalje implementacije je zaživila.

Nevjerovatno iskustvo, učenje o sebi i drugima na neobičan način. Podsjetila sam se da “rovariti” po sebi čovjek može stalno.”

“Program je odlično zamišljen i mislim da je primjenjiv, koristan i stvarno neophodan.”

Napravili ste sjajnu pricu. Raduje me posebno sto se priča nastavlja. Dobili smo alat da radimo na traumi. A svi od toga pomalo zaziremo, koliko god iskustveno i/ili profesionalno jačali.“

Obzirom na veliku zainteresovanost stručne javnosti ali i pozitivnim  povratnim informacijama učesnika programa obuke, UG “Psiholuminis” je u fazi pripreme još jednog ciklusa obuke u radu sa sekundarno traumatizovanim mladim osobama.