Banksy-jeva slika medicinske sestre kao superheroja prodana za rekordnu cijenu

Christie's u Londonu je prošlog utorka prodala sliku koja prikazuje zdravstvenu radnicu kao superheroja za 19,5 miliona eura, najveća cijena ikad dostignuta za neko djelo Banksyja, koji je sliku poklonio bolnici u Southamptonu prošlog maja

Slika naziva ‘Game Changer’ ( dužine od jednog metra i isto tako približne širine), slikana crno bijelom tehnikom na kojoj je predstavljeno dijete koje se igra sa igračkom medicinske sestre kao superherojem, umjetnika Banksyja prodana je u aukcijskoj kući ‘Christies’ u Londonu za rekordnih 19,5 miliona eura, najviše plaćeni rad ovog anonimnog umjetnika.

Sliku mladog dječaka koji uzdiže ogrnutu i maskiranu medicinsku sestru, dok su Batman i Spiderman bačeni u korpu za otpatke iza njega, umjetnik je donirao prošlog maja Univerzitetskoj bolnici Southampton u znak zahvalnosti za rad medicinskih radnika Britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u borbi protiv koronavirusa. Rečeno je da je rad stigao sa pismom u kojem je stajalo: “Hvala na svemu što radite. Nadam se da je ovo malo osvijetlilo i uljepšalo mjesto, čak i ako je samo crno bijelo”. Iz Christie's kažu da će dobrotvorna organizacija bolnice Southampton dobrotvorne prihode od prodaje koristiti za “finansiranje projekata dobrobiti osoblja i pacijenata”, kao i za “distribuciju široj zajednici zdravstvenih radnika u okviru NHS-a i dobrotvornih sektora”.

“Ovaj nevjerovatni poklon biti će nam neprocjenjiv u pomaganju da se usredotočimo na promociju i zaštitu dobrobiti našeg osoblja, dok se oporavljaju od prošle godine”, rekao je David French, privremeni izvršni direktor Univerzitetske bolnice Southampton. Govoreći o umjetniku i slici, čija je procijenjene vrijednost bila 4 miliona eura, a cijena je srušena za 16,7 miliona eura – Katharine Arnold iz Christie's nazvala je Banksyja “izvanrednim umjetnikom koji je stalni barometar osjećaja širom zemlje”.

“Sa savršenom slikom dječačića koji se igra sa svojom lutkom superheroja; medicinskom sestrom koja je član Međunarodnog Crvenog Krsta, savršeno je uhvatio esenciju ovog trenutka u vremenu”, rekao je evropski stručnjak za savremenu umjetnost. Reprodukcija djela zamijeniti će original u bolnici, u kojem će moći uživati pacijenti, posjetitelji i radnici.