Bivak “Zoran Šimić, koji je 2019. izgrađen na planini Visočici, uvršten je u prestižnu listu najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu u kategoriji malih udaljenih objekata za izolaciju.

Riječ je o izboru koji je sačinio arhitektonski časopis DesignBoom. Ovo je veliko priznanje za atelje Filter Arhitektura koji potpisuje projekt bivaka.

“Smješten na zabačenoj planini Visočica, ova mala građevina služi kao sklonište za planinare i omogućava impresivan pogled na krajolik. To je prvi objekt ovog tipa na planini koja je odnedavno postala pristupačnija i zbog razvoja putne infrastrukture.

Bivak Zoran Šilić, koji potpisuje Filter arhitektura, smješten je na rubu kanjona Rakitnice koji se proteže Visočice i Bjelašnice. Ovo je jedna od rijetkih lokacija na kojima planinarska staza siječe kanjon, povezujući obje planine i otvarajući pogled nad prostranim krajolikom koji oduzima dah. Projekt je zamišljen kako bi posjetiteljima omogućio taj pogled i naglasio iskustvo boravka na tom mjestu”, stoji u obrazloženju na stranici DesignBoom.

Bivak odražava duh epohe

“Sretna okolnost je da je ovaj projekat izgrađen u trenutku kada je ova tipologija objekata postala duh epohe”, ističe Kenan Vatrenjak jedan od parntera u Filter Arhitekturi i glavni projektant bivaka, u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Pojašnjava kako je trend rasta outdoor turizma i sporta počeo i prije pandemije, no da je s pandemijom potreba za ovakvim projektima je dobila urgentni smisao.

“Dešava se eksplozija interesa za boravak u prirodi, za izolaciju, za sve mogućnosti koje možemo pronaći u loalnom kontekstu, bez potrebe za velika međunarodna putovanja. Ovaj trend je očit u cijelom svijetu, koji se našao u vrlo sličnoj situaciji, a tome možete svjedočiti i kod nas: planine oko Sarajeva su pune izletnika. Tamo gdje su se nekad rijetko sretale različite grupe izletnika, u udaljenim planinskim područijima, danas je gotovo gužva. I to ne samo vikendom.

U tom kontekstu je značaj projekata bivka Zoran Šimić, jer u velikom bespuću Visočice stvara jednu tačku privlačenja, na povovljnom mjestu, gdje ima izvor vode. Bivak je, možemo tako reći uvijek pun izletnika, privlačnost bivka, zasigurno je uslovljena i njegovim dizajnerskim konceptom, koji odgovara na senzibilitet našeg vremena i pogotovo mlađih generacija, a što se potvrđuje i izborom u ovako ozbiljnoj selekciji portala Designboom.

Lijepo je vidjeti projekat koji promovira BiH pored projekta glasovitog japanskog umjetnika i arhitekte, Terunobu Fujimorija ili poznatog norveškog arhitektonskog dvojca Helen and Hard” kaže glavni projektant bivaka.