Indija gradi 37 km autoputa na dan! BiH to ne može ni sanjati

Uprkos učestalim kašnjenjima i obustavi realizacije projekata, Indija je u posljednje vreme napravila ogroman pomak u postavljanju putne infrastrukture u zemlji. Ministar saobraćaja u indijskoj vladi Nitin Gadkari je izjavio da je tamošnja privreda zabilježila novi rekord koji se ogleda u dostizanju gradnje čak 37 kilometara autoputa na dnvenoj osnovi.

“Ogroman je pomak načinjen u težnji da se izgrade autoputevi širom naše zemlje. Postigli smo tempo kojim se budimo svakog novog dana sa dodatnih 37 km autoputeva kojih jučerašnjeg dana nije bilo,” prenijele su lokalne agencije riječi pomenutog ministra.

Gadkari je naglasio da ovakva postignuća nisu nešto što se viđa svaki dan i da je po tom pitanju Indija postigla neuporediv uspjeh, u odnosu na ono što se viđalo u drugim državama. Podsjetio je i na nemale izazove i vidu Covida-19, naglašavajući pritom da je Nacionalno tijelo za pitanje saobraćaja Indije (National Highways Authority of India – NHAI) uspjelo da poveća dužinu putne strukture u toj državi za oko 50%, i to u poslednjih sedam godina.

Telo NHAI je postiglo svjetski rekord izgradnjom 2.580 metara dugog autoputa sa četiri trake u jednom smijeru, u komadu, za samo 24 časa, pri čemu su građevinci poslu pristupili na goloj poljani. Put u izgradnji se prostire na potezu Delhi-Vadodara-Mombaj i nosi naziv Expressway. Postignuće je upisano u lokalnu knjigu rekorda, kao i u Zlatnu knjigu svjetskih rekorda.

Vlada Indije ima u planu da izgradi oko 34.800 kilometara autoputeva, kako glase ciljevi napisani u ambicioznom planu za narednih pet godina. “U narednoj petoljetki, garatujem da će se promijeniti slika putne infrastrukture Indije. Biće ništa grđa od one u Americi ili u Evropi. Nova Indija se uzdiže,” reče Gadkari.

Indija trenutno gradi mrežu zelenih autoputeva, uključujući i pomenuti  Expressway (Delhi-Mombaj). Ko želi da sazna više o mreži indijskih autoputeva, gde su postavljeni i koliko (malo) ih ima, dovoljno je da pročita objavu na ovoj stranici, na primer.