Francuski Senat glasa o zabrani nošenja hidžaba Muslimanima mlađim od 18 godina

Francuski Senat izglasao je zabranu nošenja hidžaba muslimanskim djevojkama mlađim od 18 godina

Glasanjem koje je održano u utorak 30. marta, takođe se zabranjuje ženama koje prate djecu na školske izlete da nose hidžab, te zabranjuje ljudima da na javnim bazenima nose burkinije, ženski kupaći kostim koji pokriva čitavo tijelo. Francuski senatori koji su glasali za ova pravila vjeruju da će takozvani zakon o anti-segregaciji zabraniti ‘uočljivo vjersko obilježje maloljetnika i bilo kakvu haljinu ili odjeću koja bi značila inferiornost žena nad muškarcima’, koje se nose na javnim prostorima.

Glasanje, međutim, ne znači da je ovaj prijedlog postao zakon. Da bi se to dogodilo, zakon mora potvrditi Nacionalna skupština, izvještava ‘5 Pillars UK’. Senator desnice Bruno Retailleau opisao je hidžab i burkini kao “seksistički”, ‘kao marker submisije žena i zastavu separatizma’.

Dalje je rekao:

Svaki put kada smo predlagali pooštrenje ovog zakona, posebno u odnosu na veo i razmetljive znakove i obilježja, vlada je odustajala. Prestanite nam govoriti da je veo samo komad platna, dok karakterizira tvrdnju Islamističkih ideologija nametanja kontra društva, odvojenog od nacionalne zajednice…Situacija je izuzetno ozbiljna”

Amnesty International Europe osudio je zakon i rekao da on napada prava i slobode Francuskog naroda, posebno Muslimana. Istraživač organizacije Marco Perolini rekao je u izjavi:

Ponovo smo vidjeli kako Francuske vlasti koriste nejasan i loše definisan koncept ‘radikalizacije’ ili ‘radikalnog islama’, kako bi opravdale nametanje mjera bez valjanih osnova i argumenata, što riskira diskriminaciju u svojoj primjeni na Muslimane i druge manjinske skupine”

U međuvremenu, Šri Lanka pokušava donijeti zakon o zabrani nošenja burkinija, nakon što ih je državni ministar za Javnu sigurnost opisao kao ‘znak vjerskog ekstremizma’. Švicarska je u martu zabranila nošenje burkinija na javnim mjestima, nakon referenduma usvojenog s većinom od 51%.