Društvena mreža Youtube je od pre par dana bogatija za jedan izuzetan video klip, i tu ne mislimo na kvalitet produkcije, već na glavnog junaka koji se pojavljuje na snimku. Autor materijala je posetio jedno domaćinstvo u južnom delu američke savezne države Kalifornije kako bi pregledao kolekciju starinskih motocikala. Tom prilikom naišao je na nešto posve neočekivano.

Naime, umesto da u kontejneru pronađu očekivanog dvotočkaša, pred ljudima se našao crveni Porsche 550 Spyder iz 1955. godine, koji je u teretnom kontejneru proveo poslednjih, ispostaviće se, 35 godina.

Za pronalazak retkog automobila je zaslužan čovek po imenu Robert Grin, američki državljanin. Lik je poznat po svojoj kolekciji retkih motocikala, a u potrazi za novim primercima je posetio južnu Kaliforniju, gde je bilo planirano da pregleda tamošnje oldtajmere na dva točka.

U nekom trenutku susreta, pažnju kolekcionara je privukao neobeleženi kontejner, onakav kakvi se obično viđaju na građevinskim gradilištima. Kada je otvorio vrata metalnog kaveza, čovek prosto nije mogao da veruje svojim očima. Pred njim se ukazao crveni Porsche 550 Spyder, proizvden pre 66 godina. Ekipa je shvatila da je ekskluzivni sportski automobil bio skriven u kontejneru skoro četiri decenije.

Sportski primerak sa samo dva sedišta nosi redni broj 69, a serija u kojoj je nemačka kompanija sklopila ovaj dvosed je brojala ukupno 90 primeraka Porschea 550 Spydera. Prvi vlasnik glavnog junaka naše priče je bio čovek sa Havaja, i on je vozilo koristio za amatersko trkanje. Onda je retki model Porschea tokom 1963. godine prodat za dve hiljade američkih dolara čoveku po imenu Les Gunerson, koji je bio zaslužan za kompletnu, temeljnu restauraciju bisera, koja se odigrala tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Nakon određenog vremena, vlasnik sportskog automobila se zainteresovao i za radosti koje mogu da ponude kolekcionarski primerci motocikala, pa je tako sakrio svoj  Porsche u jedan od teretnih kontejnera.

Uprkos protoku dugog vremenskog perioda, Porsche 550 Spyder je ostao u izvanrednom stanju. Nema ni nagoveštaja tragova korozije na karoseriji nemačkog sportiste.

Mališana pokreće originalni 1.5-litarski motor koji isporučuju 135 konjskih snaga. Menjač koji je instaliran na ovom Spyderu je petostepeni ručni, dok su pogonski točkovi oni koji su montirani iza leđa vozača. Najviša brzina koju je pronađeni Spyder mogao da razvije bila je 220 km/h što je bilo posebno impresivno u doba kada je sportista sišao s proizvodnih traka.

Robert Grin je procenio da je ovaj pronalazak Porschea u samom rangu “s otkrićem stoleća.” Po njegovim rečima, ekskluzivni sportski automobil je već dobio novog vlasnika.

Iako kolekcionar nije želeo da otkrije kupoprodajnu cenu, opšte poznato je da ovakvi primerci, u retkim prilikama kada se nađu na aukciji, lagano dostižu cene od kojih se vrti u glavi. Pričamo o ciframa od nekoliko miliona američkih dolara.

Firma DuPont Registry je početkom marta u prodaju ubacila jedan od ukupno 15 postojećih primeraka modela Porsche 911 RSR koji je bio sklopljen tokom 1974. godine za potrebe Međunarodne trke šampiona (International Race of Champions – IROC).

Prodavac je za retki sportski automobil koji je posedovao i kralj zla, kolumbijski narko-diler Pablo Eskobar, zatražio 2,2 miliona američkih dolara.