Nacionalni park Una jedan je od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini i jedini u Federaciji BiH. Smješten je na teritoriji grada Bihaća, a u jednom dijelu graniči sa Hrvatskom gdje rijeka Una predstavlja administrativnu ali i prirodnu granicu između dvije države.
Jedinstven je to prostor na kojem je ostvarena simbioza flore i faune u interakciji sa kulturom i tradicijom. Odiše iskonskom ljepotom, a posjetioce ispuni uzbuđenjem i preplavi emocijama.
Direktor Nacionalnog parka ‘Una’ Amarildo Mulić u razgovoru za Fenu ističe da je, osim zaštite i očuvanja tih vrijednosti, bitan segment stvaranje uvjeta za primjenu određenih selektivnih oblika turizma na području Nacionalnog parka.
– Nacionalni park Una postao je jedna od nezaobilaznih destinacija za turiste koji dolaze u BiH, a posebno one iz Bosne i Hercegovine i posebno u vrijeme pandemije. Pokazalo se prošle godine da smo postali otkrovenje za bh. turiste. Nadam se da ćemo, kad se stabilizira epidemiološka situacija, lagano vraćati i tradicinalna tržišta posebno regionalna, evropska ali naravno i Bliskog istoka koji su u BiH bili u ekspanziji posljednjih nekoliko godina – kazao je.