Pet puta kada se Christian Bale fizički transformisao izvan prepoznatljivosti za filmske uloge

Mnogi se glumci posvećuju oživljavanju svojih likova, uživljavajući se i ulazeći u opsežna istraživanja i tehnike pripreme

Na primjer, Robert De Niro proveo je čitav mjesec radeći kao vozač taksija, kako bi ušao u um poremećenog taksiste Travisa Bicklea, dok je Margot Robbie svakodnevno provodila sate treninga klizanja za film ‘I, Tonya’. Međutim, možda danas ne postoji nijedan drugi glumac koji se fizički preobražava u karakter na način na koji to čini Christian Bale. Pravi kameleon, Bale uvijek iznova koristi svoje tijelo kao alat koji pomaže u priči, a neke od njegovih transformacija zaista su zapanjujuće.

Osvrnuli smo se na neke od njegovih najupečatljivijih metamorfoza, od kojih mnoge jednostavno ne izgledaju kao da potječu od iste osobe.

5. American Hustle (2013)

Prije svega, imamo Baleov nezaboravni preobražaj kao Irvinga Rosenfelda u ‘American Hustle’, lik koji je bio toliko uvjerljiv da su čak i njegove kolege ostale zapanjene, češkajući glave, i pitajući se ko je to. Govoreći na konferenciji za novinare 2013. godine, režiser i scenarista David O.Russell ispričao je sljedeću priču o onome što se dogodilo kada je kolega Robert De Niro upoznao ostatak glumačke ekipe:

“Kada je Robert upoznao cijelu ekipu, rukovao se sa njima tog dana kada smo snimali tu scenu. Nakon što je upoznao sve, rekao je: ‘Ko je taj tip? ‘Rekao sam’, ‘Upravo si se rukovao sa njim, to je Christian Bale. On je rekao, ‘Ne, taj tip’. Rekao sam, ‘Da, to je Christian Bale!’ Zagledao se i rekao, ‘Opa, izgleda tako drugačije. Super je. Nije shvatio da je upravo upoznao Christiana, pa sam ga morao ponovo predstaviti”.

Bale je nabacio 19,5 kilograma za ulogu Rosenfelda, jedući “gomilu krofni” i “cijelu gomilu čizburgera” kako bi postigao zaobljeniju masu. Uvijek neko ko pati zbog svoje umjetnosti, Bale je navodno čak i zadobio discus herniu, zbog odluke da liku Rosenfelda doda ležeran stav, zbog čega je Baleova stvarna visina pala za 7,6 cm.

4. American Psycho (2000)

Svakodnevna rutina brige o svom tijelu Patricka Batemana čini neslavno opsežan i duboko jeziv monolog: ‘ Ujutro, ako mi je lice malo podbuhlo, stavit ću vrećicu s ledom dok radim trbušnjake. Sada ih mogu uraditi 1.000’. Međutim, ovaj intenzivni ritual nije ništa u usporedbi sa stvarnim radom koji se odvijao kako bi se ovom satiričnom kapitalističkom čudovištu udahnuo život. Bale, koji skoro nikada nije bio u teretani prije nego je preuzeo ovu ulogu, uložio je ogroman trud kako bi postao Bateman, trenirajući satima i satima dnevno.

Ova transformacija je navodno zahtijevala i interne promjene. Tokom snimanja, Bale je govorio sa američkim akcentom čak i kada nije bio na setu, a odbijao je druženje sa svojim kolegama glumcima, podižući umjetnost metode glume na još jedan, sveobuhvatniji nivo. U intervjuu za magazin Train 2017. godine, Bale je primijetio da je ta uloga bila “najrestriktivnija što se tiče prehrane”, zbog Batemanovog vitkog ali mišićavog stasa, ističući “da nije bilo obmanjivačkih obroka”. Prehrana se sastojala od nemasnih proteina, bez šećera, dobre masti i niski udjel ugljikohidrata.

3. Batman Begins (2005)

Nevjerovatno, ali Bale je uskočio u pripreme za svoj pohod na ‘Viteza Tame’ više ili manje, odmah nakon što je završio sa filmom ‘The Machinist’- kojeg ćemo se dotaći malo poslije – prelazeći iz jedne fizičke krajnosti u drugu u roku od oko pet mjeseci. Za ulogu Bruce Waynea, Bale se previše udebljao, uživajući u sladoledu i pici dok se probijao kroz naporan režim vježbanja.

Bale je otkrio da je na kraju odveo stvari previše na drugu stranu, i ustvari je morao ponovo na dijetu, prije nego je snimanje počelo:

“Zapravo, previše sam se udebljao uoči početka snimanja ‘Batman Begins’. Nisam imao težinu koju je Christopher Nolan želio, pa sam morao smršati oko desetak kilograma prije početka snimanja – jeo sam puno govedine u početku.  To smanjenje postignuto je unosom manje kalorija i dužim trčanjem. Izbacio sam i ugljikohidrate iz prehrane tih nekoliko sedmica.

4. Vice (2018)

Kao jedna od najfinijih figura u Američkoj političkoj historiji, uloga Dick Cheneya bila je nezgodna za navigaciju. Takođe izgleda i mudro, što uopće nije bilo lako za Balea, koji ima vrlo malo fizičke sličnosti sa Cheneyem. Bale koji je tada imao 44 godine, bivšeg je potpredsjednika tumačio u pet faza njegovog života. U svojim najneprepoznatljivijim scenama, Bale je kanalizirao Cheneya kao čovjeka u kasnim sedamdesetim, razmišljajući o njegovom životu, izborima, i kontroverznoj političkoj karijeri. Kako bi uvjerio publiku,Bale je tokom snimanja provodio i do osam sati dnevno u šminci, a obrijao je vlasište kose i izbijelio obrve kako bi osigurao da mu glava bude dobro platno za tanke perike i realistične prostetike na vratu.

Bale je bio potpuno posvećen internalizaciji “suštine” Cheneya, proučavajući stotine snimaka kako bi snimio njegovu žilavu, bezobzirnu ličnost. Zapravo, Bale je završio sa toliko slika Cheneya da je njegov Iphone počeo automatski generirati nostalgične montažne isječke tih ‘uspomena’, zajedno sa uzbudljivom  muzikom. Kao i za druge uloge, Bale je dramatično preusmjerio težinu kako bi postigao veću sličnost, nakupivši zapanjujućih 20 kilograma.

1. The Machinist (2004)

Lik psihološki oštećenog tvorničkog radnika Trevora Reznika (Bale) je onaj koji još dugo traje i nakon završne špice filma, a Reznikova blijeda, mršava tjelesna građa bila je sumorna manifestacija žestokih previranja i iscrpljenosti koja ga je izgrizala iznutra. Bez majice postaje očigledno da je Reznik potpuno mršava, istrošena olupina zdravih, bistrih očiju koje gledamo u prolaznim flešbekovima. Svako rebro mu strši iz izbočenog kostura, dok mu je stomak uvučen u alarmantnoj mjeri. Teško je povjerovati da tokom takvih scena gledamo živu osobu, a kamoli glumca poznatog po svojoj snazi i izdržljivosti. Pa ipak, čuveno je da je Bale zaista izgledao ovako dok je snimao ovu mračnu dramu.

Bale je navodno smršao oko 30 kilograma za četiri mjeseca, prije početka snimanja filma. Neki smatraju da je to najveća transformacija za neku ulogu u historiji kinematografije. Takođe se tvrdi da je Bale želio smršati još više, i dostići težinu od samo 45 kilograma. Međutim, što je i razumljivo, producenti mu to nisu dopustili zbog straha da bi to moglo ozbiljno ugroziti njegovo zdravlje. Da bi postigao ovaj izgled kostura, Bale je prividno živio od prehrane koja se sastojala od tune, jabuka, vode, kafe i pokojeg whiskeya, dodajući samo alarmantnih, niskih 200 kalorija dnevno.

Ko zna kakvo nam iznenađenje u budućnosti priprema Christian Bale, i koju novu formu preuzima ovaj nevjerovatno posvećeni glumac