Iako još nemamo vakcine za masovnu imunizaciju, sinoć je zvanično puštena u rad aplikacija putem koje će se građani Kantona Sarajevo moći prijaviti za vakcinaciju. Kako je rečeno iz kantonalnog ministarstva zdravstva, na ovaj način stvoreni su preduslovi za lakšu registraciju građana za proces imunizacije. 

Tim povodom gost Federacije danas bio je Arman Šarkić, portparol Domova zdravlja Kantona Sarajevo.

Prvi podaci govore o čak 15 hiljada prijavljenih za manje od 24 časa. Velika je zainteresovanost, a bilo je i nekih tehničkih problema.  Šarkić kaže da su problemi otklonjeni.

“Poduzeli smo sve operativno-tehničke korake, ali glavna stvar koju čekamo je masovniji dolazak vakcina. Aplikacija je kreirana od strane kompanije medIT. Radili su i u zemljama regije, prema tome vjerujemo u tu informatizaciju. Samo par sati nakon puštanja aplikacije bilo je 15.000 prijavljenih, što je timovima porodične medicine dobro kao pregled na terenu jer ćemo na osnovu tih aplikacija imati jasno stanje u povratnoj reakciji onda kada vakcine dođu u većem kontigentu. Vrlo je bitno da smo mi poduzeli sve operativne korake kako bi što spremnije ušli u proces imunizacije. Nažalost kasnimo, tako da želimo da dobijemo na vremenu i da od prvog dana, kada dobijemo veću količinu vakcina za KS, da startamo u Olimpijskoj dvorani Zetra.”

Navodi da je aplikacija ustvari baza podataka na osnovu koje će se praviti spiskovi za imunizaciju.

“Link za aplikaciju ima na svim web stranicama JU Dom zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda zdravstvenog osiguranja, te kompanije medIT. Popunjava se u tri koraka: ime i prezime, broj zdravstvene legitimacije, saglasnost da se imunizirate i povratna informacija koju dobijete da ste se registrovali. Želimo reći da je imunizacija za vrijeme pandemije javno zdravlje od vitalnog značaja.”

Ističe da razmišljaju i o manjem dijelu građana koji možda nije do kraja inforrmatički pismen i njih će ljekari porodične medicine paralelno kontaktirati i organizirati im termin za vrijeme vakcinacije u Zetri.

Na pitanje kako će se registrovati ljudi koji nemaju zdravstveni knjižicu, Šarkić kaže: “Obzirom da je pandemija i da nije više pitanje pojedinca nego kolektivnog imuniteta, svi će, u skladu sa dolaskom doza, biti imunizirani. Naravno imaju prioriteti. Apelujemo na građane koji nisu podigli zdravstvenu legitimaciju da to urade sada.”

Navodi da se još ne može sa sigurnošću najaviti druga i treća faza imunizacije jer je za to potrebna veća količina vakcina, koje trenutno nemamo. 

“Migranti od početka imaju, preko Danskog vijeća za izbjeglice u saradnji sa Domom zdravlja KS-a, kompletnu medicinsku uslugu. Sigurno će i oni biti zbrinuti kada je riječ o imunizaciji.”

Pojašnjava da će se masovna vakcinacija odvijati u Zetri.

“Biće 30 vakcinalnih punktova, sa 30-40 medicinskih ekipa, sa kontrolnim sobama, ljekarima, medicinskim sestrama.”

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, kaže: “stanje je bolje. Već 3-4 dana imamo dobre podatke. Očigledno da su mjere dale rezultate. I dalje molimo građane da skupa oporimo pandemijsku krivulju.”