RATNA flota Rusije izvela je nešto što niko nikada nije. Nešto što će veoma zabrinuti sve u Pentagonu.

Njene tri podmornice na atomski pogon isplivale su istovremeno ispod leda Sjevernog ledenog okeana debljine metar i po!

Glavnokomandujući ruske RF, admiral Nikolaj Jevmenov, obavijestio je o ovom uspjehu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Vladimira Putina.

110319-N-UH963-293 ARCTIC OCEAN (March 19, 2011) Sailors and members of the Applied Physics Laboratory Ice Station clear ice from the hatch of the Seawolf-class submarine USS Connecticut (SSN 22) as it surfaces above the ice during ICEX 2011. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Kevin S. O'Brien/Released)

Naglasio je da su te tri podmornice – probivši led iznad sebe – izronile „prema jedinstvenom konceptu i planu u zakazano vrijeme u području radijusa 300 metara“.

Naveo je da je potom jedna od njih – a sve tri mogu da nose nuklearne projektile – izvela gađanje torpedom.

Ovo istovremeno izranjanje pokazalo je Amerikancima da su ruske podmornice u stanju da usred zime ispod površine zamrznutih okeana neprimjetno dođu do, na primer, Aljaske ili Grenlanda, pa da – razbivši led – nakratko izrone, atakuju zadate ciljeve na teritoriji SAD i opet nestanu pod ledom sjevernog pacifika ili Atlantika.

Sve je bilo dio ruske Arktičke ekspedicije Umka-21, a Putin je ocenio da je cijeli tok ekspedicije potvrdio „visoke borbene sposobnosti domaćeg naoružanja i njegovu pouzdanost i u ekstremnim uslovima“.

U Umku-21 bilo je uključeno više od 600 vojnika i oko 200 tipova oružja, vojne i posebne opreme.

U zoni ekspedicije prosječna temperatura je u ovo doba godine minus 25-30 stepeni Celzijusa, a vjetar, u naletima, dostiže i 32 metra u sekundi.

Za razliku od SAD, koje su svoju udarnu pesnicu pravile od nosača aviona, Rusija se okrenula podmornicama i raketama. Zato će ih dodatno zabrinuti i povećavanje udarne moći faktički svih ruskih podmornica.

Atomske podmornice projekata 971 „Štuka“ (građene su od 1976. do 1992.) i 949A „Antej“ (od 1985. do 1996.), zahvaljujući modernizaciji, dobiće univerzalne lansere za rakete „Kalibar“, „Oniks“ i „Cirkon“.