Za narodnu kuhinju u općini Stari grad je uvijek bilo novca

Ugovor o dodjeli granta u iznosu od 40.000 KM za redovnu djelatnost Narodne kuhinje Stari Grad, potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić i upravnica Narodne kuhinje Stari Grad Zilha Šeta, svima poznatija kao Tetka Zilha. Saradnja između Narodne kuhinje Stari Grad i Općine traje dugi niz godina, a pored finansijske pomoći, Općina je uvijek na raspolaganju i za dodatnu podršku ukoliko je potrebna, istakao je ovo na današnjem potpisivanju ugovora načelnik Hadžibajrić.

Načelnik je podsjetio kako je Narodna kuhinja Stari Grad osnovana 1992. godine i da je u tadašnje vrijeme bila prva takve vrste na području grada Sarajeva i današnjeg Kantona Sarajevo. “Zaista bih volio i bio presretan da Narodna kuhinja iz godine u godinu ima sve manje posla. Ali nažalost trenutno živimo u takvoj stvarnosti da bez Narodne kuhinje Stari Grad i naše Tetke, veliki broj ljudi bi nažalost bilo gladno”, istakao je Hadžibajrić.

Kako je rekao, novac u iznosu od 40.000 KM je planiran budžetom za 2021. godinu, kao i svake godine do sada. U posljednjih 12. godina za redovni rad Narodne kuhinje Stari Grad izdvojili smo oko 480.000 KM, dodao je Hadžibajrić.

Upraviteljica Narodne kuhinje Stari Grad, Tetka – Zilha Šeta rekla je da je pomoć Općine Stari Grad uvijek dobrodošla.

“Bez Općine Stari Grad, vjerujete, da ne bismo mogli. Omogućili su nam da nam nikad ništa ne nedostaje. Ako je bilo šta trebalo uvijek su bili tu. Pogotovo u posljednjih 12. godina, kako je načelnik Hadžibajrić na čelu Općine. Prije načelnika Hadžibajrića nismo imali redovni godišnji ugovor, ali već godinama iza nas stoji ovaj čovjek pored mene, ali ne samo kao Načelnik općine već kao čovjek”, kazala je ona.

Prvi obrok u ulici Halači broj 6 na Baščaršiji skuhan je 27. marta 1992. godine za potrebe stanovnika tada opkoljenog grada, što se uzima kao zvaničan datum formiranja Narodne kuhinje Stari Grad. Tetka se prisjeća kako su prije 29. godina krenuli sa samo 180 obroka, a da trenutno bez obzira na pandemiju izazavanu korona virusom svakodnevno spremaju obroke za 700 korisnika.

“Situacija je teška ali ne posustajemo. Uskoro nam idu ramazanski dani i planiramo kao i do sada svakodnevno s ljubavlju, voljom i žarom vrijedno raditi kako bi i ovog ramazana obradovali sve korisnike i postače”, ističe Tetka Zilha.

Tetka je dodala kako je Narodna kuhinja Stari Grad otvorena svaki radni dan uključujući i dane vikenda.