Muammar al-Gaddafi je davno predvidio koronavirus, borio se da vakcine budu besplatne

Na 64. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održanoj 2009. godine u New Yorku, govor je održao i pokojni libijski lider Muammar al-Gaddafi u kome je rekao nešto što nevjerovatno podsjeća na situaciju u kojoj se danas nalazimo.

Da li je libijski lider otišao predaleko u teoriju zavjere ili ne, to je svakako bilo njegovo pravo, ali zdrav razum nam nalaže da poslušamo kako to zapravo i izgleda, a da toga nismo ni svjesni.

– Možda će sutra biti i ribljeg gripa, jer ponekad proizvodimo viruse kontrolišući ih. To je komercijalni posao. Kapitalističke kompanije proizvode viruse tako da mogu da stvaraju i prodaju vakcine. To je vrlo sramotna i loša etika. Vakcine i lijekovi se ne smiju prodavati. U Zelenoj knjizi tvrdim da lijekovi ne smiju da se prodaju i da ne mogu biti komercijalizovani. Lijekovi treba da budu besplatni, a vakcine treba besplatno davati djeci, ali kapitalističke kompanije proizvode viruse i vakcine, jer žele da zarade na tome. Zašto nisu besplatni? Trebali bismo ih besplatno davati, a ne prodavati.

Gadafi je potom rekao da čitav svijet treba da teži da zaštiti ljude, stvara i proizvodi vakcine i daje ih besplatno djeci i ženama, a ne da profitiraju od toga.

Libya's leader Muammar Gaddafi arrives to attend an event marking the 10th anniversary of the Sirte declaration, in which African countries decided to establish the African Union, in Tripoli September 9, 2009. REUTERS/Ismail Zetouny (LIBYA POLITICS)

Oni će sami stvoriti viruse i prodavati vam lijek. U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rješenje koje već imaju – zaključio je Gadafi.