Izložba fotografija “Slušaj ona slikom priča” otvorena je u ponedjeljak u Mostaru i u Podgorici, a riječ je o fotografijama koje su kreirale žene s iskustvom rodno zasnovanog nasilja iz Mostara i Nikšića te su svoje iskustvo pretočile u fotografiju i opis.
Spomenuta izložba se održava u sklopu projekta Glasovima žena protiv rodno zasnovanog nasilja u Crnoj Gori i BiH, koji je realiziran s ciljem promocije javnog dijaloga za suzbijanje rodno zasnovanog nasilja.
Projektom je osnaženo 20 žena s iskustvom rodno zasnovanog nasilja da kroz “photo voices” radionice kreiraju fotografije koje vjerodostojno i autentično reflektiraju njihovo iskustvo.

Predsjednica Udruženja “Žena BiH” Mostar Arnela Buzaljko istaknula je za Fenu kako nasilje oduvijek postoji i da se ono širi i da je ovaj projekt jedan od načina da se ženama, koje imaju iskustvo nasilja da prilika da one same kažu što osjećaju, o čemu razmišlaju i koje su im potrebe i problemi te na koji način one smatraju da bi se mogao poboljšati njihov položaj.

Naime, fotografije su se našle i na razglednicama koje su upućene na 500 adresa, među kojima i onima koji imaju formalnu moć i utjecaj na javne politike i prakse u Crnoj Gori i BiH.

Navela je kako su reakcije bile nevjerojatne jer su dobile tu priliku.

Također, u sklopu projekta u Podgorici i Mostaru postavljeni su bilbordi s odabranim fotografijama na ukupno šest lokacija.

“Na strateške lokacije smo stavili te bilborde da što više ljudi vidi, pročita i shvati da taj problem postoji jer mi kao društvo još uvijek nemamo razinu prepoznavanja nasilja”, kazala je Buzaljko istaknuvši kako je ključno prepoznati problem da se onda može reagirati.