Aciiiiid! Prvih 30 godina Rave-a – u slikama

Od magacinskih partyja, do eksplozije ‘acid house-a’, izložba fotografija ‘Slatka harmonija: Rave danas’ zabilježila je revoluciju na plesnom podiju

Trip Street Party (1988)

Dave Swindells dokumentirao je subkulturu i scene sa partyja u magacinima i napuštenim skladištima u ‘Leigh Bowery's Taboo’, prije eksplozije acid house-a u kasnim 1980-im. Pisao je o klubovima kao urednik noćnog života u Time Out-u, a fotografirao je događaje za i-D, Observer i Face magazin. Njegove slike okupljanja u neiskorištenim i praznim fabrikama, bukoličnim ruralnim lokacijama i festivalima evocirale su duh vremena.

Spiral Tribe (1993)

Fotograf pop kulture Derek Ridgers proveo je više od četiri decenije bilježeći eksploziju underground subkulture od 1970-ih, do danas. Iako je najpoznatiji po bilježenju uspona ranih skinheadsa i punka, acid house je također uhvatio njegov kritički pogled.

Castlemorton-10. godišnjica, plaža Steart (1992)

Krivična pravda i javni zakon iz 1994. godine kriminalizirali su slobodne party-je. Fotograf iz ‘West Country-a’ Matthew Smith (AKA Mattko) dokumentirao je događaje prije, za vrijeme trajanja, i nakon procesa, u knjizi “Exist to Resist”. Putovao je Velikom Britanijom dokumentujući kako se autsajderska scena Rave-a povezala sa eko protestima, kao i sa osnovnim aktivizmom tokom 90-ih.

Bather (1993)

Nakon zakona o krivičnom pravosuđu i javnom poretku iz 1994. godine, umjetnik Tom Hunter krenuo je iz Hackneya sa grupom prijatelja na putovanje autobusom koje ih je odvelo na festivale i okupljanja u kontinentalnoj Evropi. Hunter je ovu odiseju dokumentovao sa putujućom slobodnom zajednicom u knjizi pod nazivom “Le Crowbar”.

Bus and Rig (1999)

Vinca Petersen je umjetnica i fotograf. Njen nepokolebljivi ženski pogled zabilježio je neviđene priče o acid house sceni na vrhuncu. Njene serije fotografija koje arhiviraju rave sa techno pogonom viđene su širom svijeta kroz njenu knjigu “No System” u izdanju Steidla.

Ayia Napa, Djevojka s lepezom, dva puta ljepša (2000)

Ewen Spencer je filmski autor i fotograf koji bilježi kulture mladih širom svijeta. Proučava kako muzički žanrovi utiču na stil i sociologiju generacije. Multikulturalna omladina radničke klase koju je pratila, stvorila je kulturu koja je prethodila društvenim mrežama i internetu. Spencer je surađivao i sa značajnim muzičarima, uključujući White Stripes, i radio je za Channel 4, Nike, i Adidas.

Nice Tripsies (1993)

Ted Polhemus, rođen u New Yerseyu, istražuje neobične načine na koje popularna kultura otvara šire razumijevanje društva. Polhemus radi kao marketinški savjetnik, savjetnik za izložbe i koordinator za posebne događaje, kao što su Streetstyle izložba u Londonskom V&A 1994/1995 i Style Surfing u galeriji Lovegrove u Melbournu.

Doček Nove godine, Mill Mead Road, Tottenham Hale, London (1997)

Molly Macindoe je pedantno snimila underground rave scenu iz perspektive insajdera. Fotograf rođen u Kataru prikazuje osnaženi svijet bez granica. Njena knjiga “Out of Order” dokumentuje 10 godina slobodnog party pokreta. Njen najnoviji rad pokazuje kako se scena razvijala i napredovala do danas, u Britaniji, Evropi i Bliskom Istoku.

Iz serije fotografija ‘London Acid City’ (1997/98)

Adrian Fisk dokumentirao je kontrakulturu mladih kako bi istraživao teme globalizacije, urbanizma i društvenog aktivizma. Fiskova djela predstavljena su u National Geographic, Vanity Fair, Vogue, i-D magazine i Economistu.

Nova Godina, Barcelona (2000)

Seana Gavin bila je dio Spiralnog plemena (Spiral Tribe),kolektiva zvučnog sistema osnovanog 1990. godine. Gavin je bila snažno uključena u slobodni party pokret od 1993. do 2003. godine, provodeći duge periode na cesti, putujući u konvojima. Njene fotografije prikazuju njenu perspektivu života u pokretu. Profilisana je u Dazed, Wonderland, AnOther Magazin,Twin, i-D Magazin, i Super / collider.