Jedna za laku noć – razmislimo

Nakon završetka rata između Amerike i Koreje oko hiljadu američkih vojnika ostalo je u zatvoru. Ovaj zatvor razlikovao se od drugih zatvora. Zatvorenici su imali dovoljno hrane i pića na raspolaganju i nisu fizički zlostavljani. Uprkos tako dobrim uslovima zabilježen je najveći procenat smrtnosti u ovom zatvoru. Začuđujuće je to što su zatvorenici umirali prirodnom smrću, mnogi bi samo navečer zaspali i ujutro se nisu budili.
Šta je, ustvari, prava istina vezana za ovaj zatvor?

U ovom zatvoru zatvorenici su dobijali samo pisma i informacije koji su sadržavali samo loše i pesimistične informacije. Nikakva pozitivna niti optimistična informacija do njih nije dolazila. Osim toga ko god je od zatvorenika špijunirao druge zatvorenike i izdavao ih nadležnima dobijao je cigaretu nagrade. Poslije su tražili od zatvorenika da pred drugim zatvorenicima ispričaju svoju izdaju ili situaciju kada su mogli pomoći drugima, a nisu to učinili.

Istraživanja su pokazala da je ova taktika maltretiranja dovodila zatvorenike do smrti zato što su:

Primajući samo negativne informacije izgubili svaku nadu u bolje sutra.

Špijuniranjem drugih zatvorenika prodali svoje dostojanstvo, sebe smatrali pokvarenim i manje vrijednim.

Prepričavanjem svojih izdaja i špijuniranja izgubili su vrijednost jedni kod drugih.

Ovakav način ophođenja izazvao je tešku depresiju i na koncu tihu smrt mnogih zatvorenika, što je poznato kao metoda TIHOG MUČENJA.

U posljednje vrijeme najviše loših vijesti dopire do naših ušiju: POSKUPLJENJE, NEZAPOSLENOST, OTKAZI, KORUPCIJA, SMRTNOST OD KORONAVIRUSA…

Favorizuju se vijesti u kojima se potencira to da NIKADA NEĆEMO NAPREDOVATI, NEMA IZLAZA, NIKO NE VALJA, MI SMO NAJGORI LJUDI, NAJGORA DRŽAVA…
ISMIJAVAMO I PONIŽAVAMO SVOJE VELIKANE, PREDVODNIKE, UČENJAKE…

Sve je to moderan način tihog mučenja i tihog ubijanja.

Ovih dana osjećamo da se nalazimo u ZATVORU BEZ ZIDOVA i da služimo zatvorsku kaznu kojoj nema završetka.

Pokušajmo se malo distancirati od čitanja i slušanja loših i negativnih vijesti kako bi mogli sebi i onima oko sebe ponuditi nadu u bolje sutra, nadu u bolju budućnost, NADU U ŽIVOT.