Bageri su opet u koritu rijeke u mjestu Buna. Na potezu od Mostara prema Buni građani su snimili dva bagera firme HP Investing koji intervenišu u riječnom koritu. Vlasnik firme je Hasan Pekušić, za kojeg će vam Mostarci reći da je omiljeni građevinar bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića i aktuelnog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Salema Marića.

– Vjerujte mi da su to gluposti.  Ne gradim ništa u rijeci, samo pravimo potporni zid jer voda nosi zemlju s moje parcele. Ispod zida je plaža i nju smo uredili, rekao nam je Pekušić.

Tvrdi da za gradnju objekta na svojoj parceli ima potrebne dozvole.Urednica portala koji je pokrenuo cijelu priču, Hercegovina.Info Kristina Perić kaže kako oni iza svojih informacija stoje.

– Mi se mjesecima sustavno bavimo nelegalnom gradnjom. Poslali smo upit njegovoj firmi koja do današnjeg dana uopće nijer odgovorila. Bageri u koritu rijeke su po svim pozitivnim zakonskim propisima ilegalni a iz Gradske uprave, odjela za urbanizam su nam potrdili da gospodin Pekušić na toj parceli nije podnio ni zahtjev za gradnu, a ne da ima dozvolu. Posebno ne smije intervenirati u rijeku jer ona nije njegovo privatno vlasništvo. Možda on živi u sistemu u kojem je mogao raditi šta hoće, ali ta vremena su zasigurno prošla, za Patriju je istakla Perić.

Nije Pekušić jedini koji ne poštuje propise. S druge strane rijeke je također gradilište na parceli od devet i po dunuma koje su prodali staroisjedioci. Zabrinuti građani malog polja su alarmirali medije, a cijela priča je dobila epilog zatvaranjem gradilišta od strane inspekcije.

„Dana 16.3.2021.god., izvršen je inspekcijski nadzor lokaliteta označenog kao k.č. 1163 i 1164 k.o. Malo Polje, na lokalitetu Gornja luka, gdje je prijavljena bespravna gradnja zidova uz rijeku Bunicu, i ovom prilikom konstatirano da su izvedeni radovi izgradnje zida u rijeci Bunici, kao i uz rijeku Bunicu. Kako prilikom inspekcijskog nadzora na mjestu događaja nije zatečen nitko od izvođača radova, kao ni investitor istih, te se nije moglo utvrditi na osnovu čega su izvedeni radovi i posjeduje li investitor (ili više njih) potrebno odobrenje, izvršeno je zatvaranje” gradilišta, te ostavljen poziv investitoru da dostavi potrebna odobrenja” nvode inspektori.

Uskoro se očekuje i njihova intervencija u slučaju Pekušića, jer postoji prijava i za provjeru njegovog gradilišta. 

Među građanima koji ovakve investicije ne odobravaju kruži priča da Pekušić gradi kuću za kćerku I sina. U katastru je polovina parcele oko koje bageri interveniraju u koritu rijeke na Pekušićevoj kćerki. Lica koja se povezuju sa gradnjom kod nadležnih nisu podnijela nikakav zahtjev. Nezadovoljni građani upozoravaju da gradnja na ovoj lokaciji nije predviđena postojećim regulacijskim planovima, a u svakom slučaju intervencije u koritu rijeke su suprotne svim pozitivnim zakonskim propisima.  

Ovakvim potezima nije iznenađen poznati mostarski aktivista Marin Bago koji kaže da nelegalne gradnje u Mostaru ima koliko hoćete.

– Buna se stalno napada.Uvijek imate nekog ko bi pored same rijeke da gradi nešto ne brinući o tome da je to vodozaštitna zona. Ranije nije bilo gradskog vijeća pa se s takvim pojavama bilo teško biriti, ali sada očekujemo da izabrani vijećnici dignu glas protiv takvih pojava. Buna je naš biser o moramo je zaštiti, rekao nam je Bago.

Gradski vijećnik Arman Zalihić kaže da je o ovome saznao preko medija, ali je najavio da će se tim problemom morati pozabaviti Gradsko vijeće Mostara. Nismo uspjeli kontaktirati ni salema Marića, ali mnogi se sjećaju da se javno hvalio HP Investingom. 

– Ima ovdje mnogo problema s nelegalnom gradnjom. Više o tome ne odlučuju dva čovjeka I vijeće će morati ozbiljno razmotriti cjelokupnu situaciju. Tamo gdje je moguća legalizacija to treba omogučiti, gdje nije neka se postupi po zakonu. Tek smo konstituisani, ali to će svakako biti jedno od važnijih pitanja, rekao je Zalihić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Mostar Salem Marić I novi gradonačelnik Mario kordić nisu odgovarali na pozive. Hoće li, I moiže li nova gradska uprava krenuti starim utabanim stazama na kojima se kroz prste gleda nelegalnim graditeljima brzo će se pokazati.