Jedna za laku noć – razmislimo

Kad je Mahatma Gandhi studirao pravo na koledžu u Londonu, imao je profesora čije je prezime bilo Peters i koji je osjećao animozitet prema Gandhiju.

Zato Gandhi nikad nije spustio glavu pred njegovim lošim komentarima, koji su bili jako česti.
Jednog dana, gospodin Peters je ručao u trpezariji univerziteta i Gandhi je došao sa svojim poslužavnikom i sjeo pored profesora. Profesor je u svojoj aroganciji rekao:

“Gospodine Gandhi, vi ne razumijete, svinja i ptica ne jedu zajedno”, na šta mu je Gandhi odgovorio da se ne brine i da će odletjeti, te je otišao i sjeo za drugi stol. Gospodin Peters, zelen od bijesa, odlučuje osvetiti se na sljedećem testu, ali Gandhi reagira i briljantno odgovara na sva pitanja. Zatim mu gospodin Peters postavlja sljedeće pitanje:

“Gospodine Gandhi, ako hodate ulicom i nađete paket u kojem je vreća mudrosti i torbu u kojoj je novac, šta ćete od toga uzeti?” Bez razmišljanja, Gandhi je odgovorio: “Paket sa novcem, naravno”. Gospodin Peters, nasmijavši se, reče:

“Ja bih, na tvom mjestu, prije uzeo onu vreću u kojoj je mudrost”, “Svaki čovjek uzima ono što nema”, odgovorio je Gandhi ravnodušno. Gospodin Peters, već histeričan, piše na ispitnom listu riječ “idiot” i daje ga Gandhiju. Gandhi uzima ispitni list i sjeda.

Nekoliko minuta kasnije, Gandhi odlazi do profesora i govori: “Gospodine Peters, vi ste potpisali test, ali mi niste dali ocjenu”.