U cilju osnaživanja žena kompanija Bingo zajedno sa partnerima Oaza, Plazma i Schwarzkopf, te prijateljima projekta Dita, Violeta, Delimano, Alma Ras, La Rive, Elode i Klas implementirali su projekat Odvažne i hrabre, to ste vi. Poziv se odnosio na sve žene koje žele pokrenuti biznis i bio je otvoren od 24. februara do 6. marta, nakon čega je uslijedila predselekcija, a potom i online glasanje od 11. do 18. marta. U tom periodu javnost je mogla dati svoj glas za ideju koju smatraju najboljom, od ponuđenih osamnaest.

Grantovi su podijeljeni pet žena koje će u budućnosti pokrenuti ili dodatno razviti vlastiti biznis.

Sabina Mehmedinović iz Zenice izjavila je, prenio je Haber.ba, da njen san “zahvaljujući Bingu, partnerima i kupcima” postaje stvarnost.

“Ovu finansijsku podršku od 7.000 KM ću iskoristiti za nabavku veće CNC mašine na kojoj ću proizvoditi edukativne materijale i igračke za djecu u većim dimenzijama i količinama. Za ideju je „kriv“ moj sedmogodišnji sin, kojem smo na hobi CNC mašini pravili igračke. Shvatili smo da od toga možemo da napravimo jedan bh. brend“, kaže Mehmedinović.

Zekija Hanjalić je dobila grant od 5.000 KM za projekat koji je nazvala „PikNik“: To je projekat za realizaciju raznovrsnih radionica za djecu i odrasle u prirodnom okruženju, sa fokusom na reciklaži i očuvanju prirode.

Zahvaljujem kompaniji Bingo i partnerima na sredstvima koja će mi omogućiti realizaciju projekta“, izjavila je Hanjalić.

Grant od 3.000 KM dobila je Merisa Ahmetović iz Srebrenice, majka dvoje djece, čija je ideja razviti plasteničku proizvodnju paradajza. Smatra da je to odlična prilika za finansijsku stabilnost, te da će ponuditi nešto novo u svom okruženju.

Meliha Selimović iz Zenice je najmlađa dobitnica granta u sklopu projekta. Za 1.000 KM planira kupiti kameru kojom će zabilježiti svoja kulinarska umijeća i ujedno promovisati domaće proizvode, a sve to putem društvenih mreža.

1.000 KM je dobila i Lamija Basara, likovna umjetnica iz Donjeg Vakufa želi otvoriti atelje u sklopu kojeg će prodavati svoje slike, te unikatne suvenire i ručno rađeni nakit.

Cilj projekta Odvažne i hrabre 2021. godine je pružiti podršku ženama poduzetnicama koje su u prvoj fazi pokretanja biznisa. Na ovaj način žene postaju samostalne, finansijski stabilne, a sa druge strane doprinose bh privredi.