U pripremama za predstojeću turističku sezonu limitiranu covid mjerama poseban interes gostiju je za destinacije bez gužve, porodični odmor koji omogućava privatnost i garantuje epidemiološke mjere, jednom riječju sigurne destinacije. Takav koncept ljetovanja ili vikend odmora u prirodi, u seoskim domaćinstvima i kućama za odmor moguće je pronaći širom BiH, a na uspostavi, promociji i brendiranju takvih kapaciteta Unija za održivi povratak i integracije u BiH radi već nekoliko godina.
-Još 2015. godine smo kroz projekt ‘BH selo’ identificirali potrebe u 1.091 mjesnoj zajednici kako bi povratnicima i raseljenim osobama pomogli da kapacitete njihovih domaćinstava, razvoj poljoprivrede, proizvodnje hrane stave u funkciju seoskog i eko turizma koji je sve traženiji u svijetu, posebno sada u vrijeme panedmije koronavirusa – kaže za Fenu predsjednica Unije Mirhunisa Zukić.
Kao nadogradnja tih aktivnosti je realizacija novog projekta “Odmor bez luksuza i zvijezdica”, koji je finansiran do Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i usmjeren na promociju ruralnog turizma kroz izgradnju kapaciteta i promociju seoskih domaćinstava u BiH, s posebnim naglaskom na zapošljavanje mladih ljudi i njihovu efikasniju konkurentnost na tržištu rada.