Izumitelj audio kasete Lou Ottens preminuo je u 94. godini života

Lou Ottens, inžinjer koji je izumio audio kasetu, preminuo je u 94. godini

Holandski pionir preminuo je u svom rodnom gradu Duizelu prošlog vikenda, objavila je njegova porodica. 1960. godine, nakon što je osam godina radio u Philipsu, Ottens je postao šef odjela za razvoj proizvoda u njegovom odjelu ‘Hasselt’. Zajedno s njegovim timom razvili su kasetu – dio tehnologije koji će nastaviti mijenjati svijet.

U početku su stvorili Philips EL 3585, prijenosni magnetofon. Međutim, Ottens je bio frustriran nespretnošću izuma, nastavljajući sažimati tehnologiju u nešto daleko privlačnije i korisnije. Tri godine kasnije, napokon je predstavio kompaktnu kasetu na sajmu elektronike u Berlinu, gdje je brzo postigla svjetski uspjeh, reklamirana kao “manja od kutije cigareta”. Ubrzo nakon toga, kompaktna kaseta je zaštićena i razvijeni su uređaji (kasetofon i walkman), koji će reproducirati njen sadržaj. Ranije govoreći o kasetama za Time Magazin, obilježavajući 50. godišnjicu pronalaska, Ottens je rekao da su kasete od početka bile “senzacija”.

U kasnijim godinama nastaviti će pomagati Philipsu i Sonyu u njihovom razvoju kompakt diska, revolucionarnog novog medija zbog kojeg su, prema Ottensu, “tradicionalni playeri prevaziđeni i zastarjeli”. Iako je od početka njihovog  korištenja prodano 100 milijardi kaseta, više od 200 milijardi CD-ova prodano je širom svijeta.

Međutim , kasete nisu potpune mrtve još uvijek. Mnogi umjetnici i dalje objavljuju svoju muziku na kasetama kao dio izdanja s ograničenim tiražom, često uz ‘premium’ vinilni paket. U prvoj polovini 2020. godine prodaja kaseta porasla je za 103% u odnosu na isti period prethodne godine.