U moru crnih vijesti kojima smo preplavljeni posljednjih dana bh. građane dočekala je i jedna lijepa – “Quo Vadis, Aida?”, film bh. režiserke Jasmile Žbanić nominovan je za Oskar u kategoriji za najboji film van engleskog govornog područja. 

Nominacije su putem videopoziva iz Londona u ponedjeljak (15. marta) saopštili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra.

Pored “Quo Vadis, Aida?”, za najbolji film van engleskog govornog područja takmičiće se “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

“Za nas je ovaj film i više od filma – to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bio koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti – ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv da bismo bolje razumjeli jedni druge”, izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić, saopštila je producentska kuća Deblokada, nakon što je film “Quo Vadis, Aida?” nominiran za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film.

U saopštenju se navodi da cijela ekipa filma zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za “Quo vadis Aida?”, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su im, kako se navodi, bili oslonac, podstrek i inspiracija.

“Film nastavlja da niže uspjehe na filmskim festivalima širom svijeta. Tokom proteklog vikenda dobitnik je glavne nagrade “Grand Prix by Orange” i nagrade kritike na Luxemburg City film festivalu dok je na Miami film festivalu osvojio glavnu nagrade “Knight MARIMBAS” kao i Nagradu kritike”, dodaje se u saopštenju producentske kuće na čijem je čelu režiserka Jasmila Žbanić.