Problem prekomjernog trošenja vremena pred ekranima televizora i mobitela sve je prisutniji u modernom svijetu, posebice među djecom, a dvije su Mostarke odlučile nešto poduzeti u vezi s tim.

Susrećući se i same s tim problemom, Karolina Sopta i Amina Balić osmislile su edukativnu radionicu kako bi barem jedan dan u tjednu djeci odvukli pažnju od malih ekrana.

– Prisiljeni smo danas djecu tjerati vani da se druže s vršnjacima i da ne budu cio dan ispred ekrana, televizora, mobitela, pa sam zajedno s prijateljicom Aminom Balić osmislila radionicu “Čarobne ruke” – kaže Karolina Sopta.

Radionica je podijeljen u tri dijela: ekologija, čitanje knjiga i zdrava prehrana.

– Potaknuti problematikom pretjeranog korištenja tehnologije u slobodno vrijeme, željeli smo malim promjenama i kroz različite aktivnosti utjecati na svijest i ponašanje djece prema prirodi, zdravoj ishrani i knjizi. Željeli smo spojiti tradicionalno i moderno, te ‘odlutati’ u naše djetinjstvo i ono što nam je ono nudilo te preuzeti iz njega ono najljepše, a to je boravak u prirodi, na svježem zraku i druženje s vršnjacima – pojašnjava Sopta.

Djeca, dodaje, itekako mogu na kreativan način zamijeniti moderne igračke boravkom u prirodi.

– Želja nam je kroz igru djecu naučiti osnovama higijenskih navika, razviti im osjećaj za brigu o biljkama koje ćemo saditi, učiti ih toleranciji, a čitajući knjige želimo ih upoznati s različitim kulturama i njihovim običajima. To je jedini put da se djeca maknu od tehnologije, od zadimljenih prostorija i zatvorenih igraonica – poručuje voditeljica radionice.

Ona je pozvala sve zainteresirane roditelje da prijave svoju djeca uzrasta od 6 do 10 godina da im se pridruže svake subote od 11 do 14 sati u dvorištu i prostorijama mostarskog Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije.

Prijaviti se mogu putem e-pošte: carobneruke.radionica@gmail.com ili putem FB stranice “Čarobne ruke“. (Fena)