Vijest da će košarkaška reprezentacija BiH bit smještena u posljednji, šesti, jakosni šešir u žrijebu za Eurobasket 2022. godine mnoge u našoj zemlji je neprijatno iznenadila.

Selektor Vedran Bosnić koji je preporodio reprezentaciju nije sretan zbog toga, ali kao i uvijek kaže stvari se riješavaju na parketu. Za njega je najvažnije da se BiH plasirala na veliko takmičenje.

Naša selekcija u aktuelnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo je ostvarila najbolji skor (5-1) u odnosu na sve ostale nacionalne timove, pritom pobjeđujući bolje rangirane ekipe poput Grčke i Latvije, a također je propustila tek jedan EP u posljednjih deset godina.

Možemo stoga reći da je sistem bodovanja prema kojem se određuje poredak na rang-listi FIBA-e, u najmanju ruku, čudan.

Žaliti se ne možemo nikome, ali tješi nas jedno uvjerenje. Nema sumnje da će izabranici Vedrana Bosnića svakako raditi i na Eurobasketu ono što su demonstrirali u kvalifikacijama – ostaviti srce na parketu.

Tako nešto poručio je i sam selektor u izjavi za SCsport.ba:

“Osjećaj je da smo zaslužili bolju poziciju od šestog šešira. FIBA je vjerovatno dala mnogo veći značaj rezultatima koji su postignuti u zadnjih 5-6 godina. Nisam razočaran. Čak sam sada veoma motivisan da pokvarimo planove nekome od ovih ‘fancy’ ekipa iz bolje rangiranih šešira”, poručio je srčani šef stručnog štaba Zmajeva.