Uspješni bh. maratonac Alija Imamović na Zlatiboru se priprema sa legendama Oliverom Jeftić i Slavkom Kuzmanovićem

Bh. reprezentativac Alija Imamović jedan je od najboljih polumaratonaca i maratonaca BiH, regije, Balkana, a i šire. Ovaj period pandemije u kojem je sve stalo, Alija je iskoristio da se još bolje pripremi i da sve od sebe da ostvari normu za Olimpijske igre.

Ovaj mladi sportista širokog osmijeha nikog ne ostavlja ravnodušnim, a njegova priča je jedna od onih koje treba pričati. Energija kojom zrači i želja da ide naprijed, da osvaja i raste u svakom pogledu, prepoznaje se odmah pri prvom susretu.

Kao i ostalim sportistima, COVID – 19 promijenio je njegove planove i realizaciju ciljeva.

– Ekipa i ja nismo odustali ni u teškim trenucima poput ovih. Radili smo punom parom da iz godine, kakva god da je, izvučemo ono najbolje. U neku ruku mi smo to i uspjeli, a ja bih izdvojio rezultat sa polumaratona, 21 kilometar sa vremenom 1:10:34 što krasi ovu godinu i čini je najboljom u karijeri. Ovaj rezultat pokazuje da je sve moguće i da snovi mogu postati stvarnost. Naš cilj je bio da idemo ispod 1:10, ali nam se za taj podvig nije ukazala prilika, iako smo bili spremni za nešto takvo. Naš cilj ostaje isti, a to je da svima pokažemo da nemoguće ne postoji i da bez obzira na sve trebamo ustrajati u našim namjerama – kaže Alija Imamović.

Krajem 2020. godine zajedno sa svojim timom Imamović je napravio jasan plan i program za 2021. godinu.

– Vodili smo računa o pripremnom periodu, trkama, ali i svim ostalim detaljima. Ove godine u pripremni period ušli smo dosta ranije nego do sada i prihvatili sve što nas čeka u malo težim uvjetima radi pandemije. Naravno, dat ćemo sve od sebe da nam 2021. godina bude najbolja u karijeri i da obradujemo čitavu BiH. Svi znamo da je Olimpijada, koja je trebala biti 2020. godine u