Zanimljiva hroničarka dešavanja u Splitu

Split ima novu društvenu kroničarku, umjetnicu Mihaelu Erceg, čije su karikature o svakodnevnim situacijama postale hit na društvenim mrežama, a krase i kalendar za 2021.Zahvaljujući Splićanki Mihaeli Erceg (23) ljubitelji stripa i karikatura u posljednje se vrijeme zabavljaju na račun svakodnevice prosječnog Dalmatinca.

Ilustracije studentice pete godine zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti od jesenas su hit na portalu Dalmacija Danas, a jednako zanimanje izazvao je i njezin kalendar za ovu godinu u kojem kroz duhovite crteže i dijaloge portretira tipične situacije iz dalmatinskog života.- Uspjeh kalendara me iznenadio. Napravila sam ga kao dar rodbini i prijateljima, no zbog velikog interesa na kraju sam ga tiskala u šestotinjak primjeraka te je završio i u Americi, Irskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji… Kao nadahnuće mi je poslužila rubrika “Na Dobro van Doša” koja je nastala iz zafrkancije, kao odgovor na svjetski trend obilježavanja svakojakih gluposti, poput Dana pivskih limenki. O popularnosti tih crteža najbolje govori podatak da je našu istoimenu Facebook stranicu u samo nekoliko mjeseci zapratilo više od dvije i pol tisuće ljudi – kaže Mihaela.

Tema ožujka je marčana bura, svibnja prvo sezonsko kupanje, a za karikaturu za kolovoz nadahnula me turistička praksa “Zimmer frei”. Naslovna strana kalendara s razlogom je posvećena koroni, kao upozorenje da se i dalje moramo držati epidemioloških mjera – dodaje Mihaela koja je 2019. osvojila nagradu Jutarnjeg lista za najbolju hrvatsku karikaturisticu, a iste je godine bila i među nagrađenima na Balkanskoj smotri mladih strip autora za najbolji scenarij. Iako me od završetka studija dijeli još samo diplomski rad, trenutačno se više vidim u karikaturi i stripu. Moram priznati da nikada nisam čitala akcijske stripove kao što je Zagor. Moja ljubav je novinski strip, a kao mlađoj najdraži mi je bio o mačku Garfieldu – kaže umjetnica, na čiji je uspjeh najponosniji njezin otac Željko, komunikolog.

Sklonost prema umjetnosti pokazuju i Mihaelin brat, gimnazijalac Dan, te sestra Nera, koja je osnovnoškolka. No, za sada nijedno ne namjerava krenuti njezinim stopama. Mihaela uskoro planira izdati prvu knjižicu sa svojim karikaturama, a nedavno je završila i roman “Ako prođe, prođe”, akcijsku priču sa splitskih ulica.-piše Gloria.