Za omiljene hitove italijanske muzike koju izvode srednjoškolci iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Zenice i Visokog možete glasati još do sutra. 
 
Ambasada Italije u Sarajevu organizira amatersko takmičenje “Sanremo mladih BiH”, prvo takmičenje ove vrste, na nivou cijele zemlje.

Na inicijativu Prve gimnazije u Sarajevu, Ambasada je organizirala mini-festival koji će nanovo okupiti srednjoškolce iz Bosne i Hercegovine, one koji izučavaju italijanski jezik i njihove vršnjake, zaljubljenike u italijansku muziku. Ova inicijativa odvija se od četvrtka 4. marta i trajat će do nedjelje 7. marta, a učestvuje 19 učenika iz devet srednjih škola, iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara i Visokog, koji će na ovaj način promovirati italijanski jezik i kulturu.

Učenici će pjevati, svirati i predstaviti se putem video uradaka, samostalno snimljenih, koji će biti objavljeni na službenoj FB stranici Ambasade “ItalyinBiH”.

Stručni žiri, odlučit će o tri prvorangirana takmičara, a autor uratka s najviše osvojenih “like-ova” na FB stranici Ambasade, od 4. do 7. marta, dobit će specijalnu nagradu.

Natječaj je pokrenut zajedno s radijskim programom Radio Italia, koji je Ambasada promovirala na početku pandemije kako bi se prevladala praznina u kulturnim događajima, a sada ga emitira 7 stanica u isto toliko gradova u Bosni i Hercegovini, a posvećen je matrantu Prve sarajevske gimnazije Rijadu Đuliću, koji je iznenada preminuo”, naveli su u saopćenju Ambasade Italije, te dodali da će na ovaj način odati poštu preminulom učeniku zajedno sa njegovom porodicom, prijateljima i školskim kolegama. 

Učenike možete poslušati na linku ispod: 

https://www.facebook.com/ItalyinBiH/videos/492689618410335