Planinari sve bliže da Vilinska vrela postanu zaštićeno područje

U sklopu projekta “Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode” koji implementira kneževsko Planinarsko društvo “Vilenska vrela” u saradnji sa Mladim aktivistima Kneževa i našim portalom održana je druga javna diskusuja sa ciljem upoznavanja zainteresovanih učesnika u proceduri proglašenja kanjona rijeke Cvrcke zaštićenom zonom.

Na diskusiju su prezentovani dosadašnji rezultati ostvareni kroz osam mjeseci implementacije ovog projekta, a koji se prvenstveno odnose na uređenje i mapiranje kružne staze duž kanjona Cvrcke, realizaciju radionica za osnovce i srednjoškolce, radionice za planinare, zvanično pokretanje inicijative za zaštitu kanjona Cvrcke, a posebno vodopada Vilenska vrela, te aktivnosti na promociji prirodnih ljepota Kneževa i potrebi zaštite i očuvanja istih, kroz video spot, te video i foto reportaže.

U međuvremenu je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo pozitivno mišljenje za uspostavljanje zaštićenog područja u kanjonu rijeke Cvrcke i sugerisalo da se ista može uputiti u dalju proceduru. Podsjećamo, ova inicijativa predviđena je Prostornim planom Republike Srpske do 2025. godine.

Inicijativa za zaštitu Cvrcke je dio projekta „Misli o prirodi!” u oblasti zagovaračke mreže, odnosno dijelu velikog trogodišnjeg projekta kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva CPDC, a finansijski podržava Švedska.

SeeSrpska