Škola iz BiH pobijedila na konkursu Evropske komisije za “Zdravi život”

Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić” iz Doboja osvojila je projektom “Promocija fizičke aktivnosti kod djece sa posebnim potrebama” prvo mjesto i novčanu nagradu od 50.000 evra, na konkursu koji je u kategoriji “Zdravi životni stilovi” (Healthy Lifestyles) raspisala Evropska komisija.

Direktor škole Ljubiša Blagojević rekao je da je proglašenje pobjednika organizovano juče na onlajn godišnjoj skupštini Evropske komisije.

“Novčana sredstva biće usmjerena za uređenje inkluzivnog igrališta, opremanje mini-sale za potrebe nastave fizičkog vaspitanja učenicima sa posebnim potrebama, kao i angažovanje edukatora za osposobljavanje nastavnika u radu sa takvom djecom”, rekao je Blagojević.

On je naveo da u redovnoj nastavi školu pohađa 37 učenika sa poteškoćama u razvoju, od kojih pet koristi invalidska kolica.

Blagojević je rekao da je projektom predviđeno i organizovanje sportskih takmičarskih aktivnosti za djecu sa posebnim potrebama, s ciljem motivisanja da se i druge lokalne zajednice projektno angažuju.

Prema njegovim riječima, uređenje inkluzivnog igrališta je dio aktivnosti koje ova škola planira da realizuje na poboljšanju nastavnog procesa i rada, a ujedno i uređenju školskog prostora.

Koordinatorka projekta Milena Јanković rekla je da je na konkursu učestvovalo 60 škola iz 32 zemlje, mahom članice EU.

“U januaru nam je javljeno da smo ušli u uži izbor, a nagrada je saopštena juče na godišnjoj konfernciji koju organizuje Evropska komisija, na koju smo pozvani kao učesnici i govornici”, izjavila je Јankovićeva, koja je i nastavnik Engleskog jezika.

Učenik sedmog razreda Miroslav Mitrović, koji kao pomagalo koristi kolica, rekao je da će nove sprave olakšati časove fizičkog vaspitanja.