U kosovskom selu Drajčići komšija se voli kao rod najbliži

Selo Drajčići nalazi se u srcu Sredačke župe. Živopisan predio ostavlja bez daha.

Stare kamene kuće svjedoče o pečalbarima iz ovog kraja. Većina je prazna, ali i u onim oronulim – život još uvijek nije zamro. Srbi i Bošnjaci njeguju dobrosusjedske odnose i dijele istu muku – najbliži članovi porodice su daleko od rodnog kraja. Bilo je priče da se pljačkaju srpske kuće, ali se to pokazalo netačnim.

„Nikada nismo imale nikakav problem, niko u selu. Ni za vrijeme rata, nisam izbjeglica, ovdje sam,“ kaže Svetislavka Marković.

„Kako je ovo selo bilo veselo prije 50 godina – raj, a sada je kao džungla. Nemamo školu, nemamo ambulantu, ništa za život, živi se onako – od danas do sutra. Mladi će otići, ostaće stari, kuka ona meni, kukam ja njoj,“ rekla je Kadira Iljijazi.

Od nekadašnjih 300 Srba, prema riječima mještana, danas je u ovom selu oko osam srpskih porodica. Gde god da sada žive, zavičaj ne zaboravljaju, povremeno dolaze i sređuju svoja imanja.

„Kuću imam, kuća je propala. Ovo što trenutno radim, radim kod tašte, zapušila se kanalizacija, moramo da otvaramo, problem je malo veći pa da ga rešimo jednom za svagda,“ kaže Arsa Blagojević.

Mladi su se dali u potragu za nekim boljim životom, ali godišnji odmor rado provode u Drajčićima.

„Imam drugove u Švajcarskoj, dobri su, drugove imam i ovde. Svake godine dođem za raspust“, rekao je Selmin Ilijazi.

Pojedini mediji 2018. godine izvjestili su da su opljačkane srpske kuće u selu Drajčići, odnosno da su obijene i da su „polomljena ulazna vrata“.

Sredačka župa važi za miran kraj. Policija tvrdi da redovno obilazi sva sela i da je poslednji slučaj krađe zabilježen 2016.

Mještani Drajčića pamte i srećnija vremena, ali se ponose onim što polako svuda iščezava. Ovde još uvek važi krilatica – komšija je najbliži rod.