Neiskorišteni potencijali na ulazu u Sarajevo

Lijepo sunčano vrijeme za Dan nezavisnosti BiH podsjetilo nas je na velike, ali neiskorištene mogućnosti glavnog grada BiH. Od Darive do Kozje ćuprije danas smo sreli veliki broj Sarajlija koji su izašli uživati u prirodi.

Ne može se reći da se na ovom potezu nije ništa radilo, ali Aleja ambasadora kao dobra ideja koja je ostala samo u povoju i veliko dječje igralište još su daleko od potreba građana, ali i mogućnosti koje pruža ovaj dio Sarajeva. Za početak, nedostaje kanti, pa i klupa jer su i malobrojne već postojeće dotrajale ili devastirane.

U tih nekoliko kilometara prirodnog raja objektivno nedostaje sadržaja, jer od Darive do Kozije ćuprije može se napraviti mjesto koje može biti jednako, ako ne i atraktivnije od Vrela Bosne. Dobro je da građani mogu negdje prošetati, ali uz malo mašte priroda i kulturnohistorijsko naslijeđe ovdje se mogu pretvoriti u lijepu turističku priču.

Znamo da je Kozija ćuprija zaštićeni spomenik, nacionalno blago, al nije to opravdanje da ovdje recimo ne bude neka vrsta Starog grada. Bilo bi i lijepo i korisno.