Od jarko crvene do svijetlo smeđe, od modro plave do blijedo zelene, šareno kamenje jezera Mekdonald izaziva oduševljenje, kako posjetilaca jezera, tako i onih koji ga vide na fotografijama.

Šareno kamenje jezera Mekdonald naročito je popularno među ljubiteljima prirode na društvenim mrežama, a evo i kako je ono nastalo.Jezero Mekdonald jedno je od 700 jezera Nacionalnog parka Glacier u američkoj državi Montana.

Zbog niskih temperatura koje spjrečavaju rast plangtona, voda jezera je nevjerovatno bistra i providna, čak i na mjestima gdje je dubina 9 metara. Prekriveni bistrom vodom, prave “zvijezde” ovog jezera su njegovi kamenčići duginih boja.

Mekdonald nije jedino jezero bogato ovim šarenim šljunkom, ali je svakako jedno od najpoznatijih.

Koja je “tajna njegovog izgleda”, kako je šareno kamenje nastalo?

Nastajalo je vjekovima. Kamenje je formirano od crvenih i zelenih stijena, i bogato je gvožđem, a boje su rezultat (ne)izlaganja kamena toploti i vazduhu.


Na primjer, jarko crvena boja znači da se stijena nalazila u plitkoj vodi i da je usljed povlačenja i nadolaženja vode često bivala izložena vazduhu.

Tamno zelena boja nam govori da je stijena, iako sadrži jednaku količinu gvožđa, formirana u dubokoj vodi, i nije bila izložena kiseoniku.

Hiljadama godina, voda je lomila ove stijene na manje komade, a riječna erozija ih je pretvorila u gladak šljunak kom se danas divimo.