Bingo ima najveći inkubatorski centar u BiH, Kalesija na dobitku

Najveći izgrađeni inkubatorski centar u BiH; Kompanija ‘Bingo’ otvorila repro centar i inkubatorsku stanicu na području Kalesije

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović i načelnik Kalesije Sead Džafić zajedno su sa vlasnikom kompanije Bingo Senadom Džambićem i rukovodiocem peradarske proizvodnje Enesom Omerovićem u ponedjeljak obišli repro centar u Vukovijama Gornjim i inkubatorsku stanicu u Tojšićima.

Ovo je najveći izgrađeni inkubatorski centar u BiH, ali sigurno i u regionu jer je njegovom izgradnjom sasvim sigurno zadovoljeno tržište BiH kada su u pitanju konzumna jaja i pileće meso. Zahvaljujući ovoj investiciji kompanije Bingo, građani Kalesije ali i BiH imat će u ponudi više domaćeg kvalitetnog pilećeg mesa, čime će se smanjiti i uvoz sa stranog tržišta.

˝Kroz ova dva projekta mi ćemo godišnje imati okvirno šest miliona i 400 hiljada jaja, a kroz inkubatorsku stanicu uspjet ćemo proizvesti blizu dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nosilja. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA-e, a nadam se uskoro da će biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju”, naveo je rukovodilac peradarske proizvodnje Binga Enes Omerović.

Premijer TK Hodžić istakao je da će Vlada na čijem je on čelu pomagati da ovakve priče dobiju podršku, da domaće kompanije se razvijaju i šire čime će se povećati i broj zaposlenih osoba.

Zadovoljan viđenim bio je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović koji je rekao da će ovo ministarstvo biti podrška svim investitorima koji žele ulagati u poljoprivredu, odnosno proizvodne pogone.

˝U ime građana Kalesije i u svoje lično ime zahvaljujem vlansiku kompanije Bingo za ovu investiciju gdje je posao dobilo 25 osoba sa područja naše općine. Mi svakako stojimo i dalje na raspolaganju kako bi pomogli proširenje kapaciteta˝, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Prema riječima investitora, ovi kapaciteti će biti povećani u 2022.godini kada se očekuje još veća proizvodnja koka nosilja i konzumnih jaja.
tip.ba