Pacijentkinja Z.P. pre više od 30 godina u svojoj ranoj mladosti kad joj je bilo samo 15 godina ona je obolela od malignog tumora mišića materice – sarkoma.

Izdržala je četiri operacije, lečenje citostaticima, pobedila opaku bolest i nakon toga postala mama.

A,  ovo je njena priča

“Imala sam 12 meseci neuredna krvarenja, a da niko nije znao šta je u pitanju. Jedne subote, kao hitan slučaj sa znacima anemije i obilnim krvarenjem primljena sam u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, u Novom Sadu, gde su mi doktori hitnom operacijom odstranili tumor iz materice za koga se na osnovu patohistološkog pregleda ispostavilo da je zloćudni tumor mišićnog tkiva materice – sarkom”,  započinje svoju ispovest Z.P.

Prema tadašnjim znanjima i iskustvima naših lekara jedino rešenje je bila, kako kaže Z.P., ponovna operacija sa uklanjanjem materice i jajnika i dopunska primena citostatika, a to je značilo nemogućnost rađanja.

Spas za svoju bolest potražila Americi

“Zahvaljujući tetki koja je doktorica, i dobrim ljudima Srpske pravoslavne crkve, Z.P. odlazim u „MD Anderson“ bolnicu u Hjustonu – SAD, gde su doktori potvrdili da se radi o mešovitom tipu sarkoma materice sa „rabdomio i adeno komponentom“, i predložili su u cilju lečenja dopunsku citostatsku terapiju u trajanju od 12 meseci”, priseća se Z.P.

Nakon toga ona se vraća u Novi Sad, prekida školovanje i prima propisanu terapiju. Iza toga svake godine u znak zahvalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi organizuje skup i ručak u ženskom manastiru Beočin posvećenom Vaznesenju gospoda Isusa Hrista.

Slika iz Manastira Beočin posvećenom Vaznesenju Hristovom iz 1999.

Međutim, posle 2 godine od operacije i citostatika doktori iz Amerike su, ipak predložili Z.P. da se ukloni materica.

Tada na scenu stupa čuveni stručnjak prof.dr Srđan Đurđević, specijalista ginekologije i akušerstva. On je američkim 01kolegama predlažio da se uradi prvo dijagnostička laparoskopska i histeroskopska operacija, uzmu isečci sa površine i iz unutrašnjosti duplje materice, pa ako se potvrdi povratak tumora tek tada da se ponovnom operacijom ukloni materica. Na svu sreću nalazi su bili uredni i  Z.P. se vratila sretna u zemlju.

 Dvostruka trudnoća uprkos kanceru

– Bio je to 9-slučaj u čitavom svetu da je kod sarkoma materice uklonjen tumor a ostavljena materica i jajnici…I čudo se zaista dogodilo, naša Z.P. ostaje trudna i carskim rezom rađa prvo jednog a zatim i drugog dečaka koji su sada veliki momci i imaju 10 i 6 godina. Njen slučaj je publikovan kao prikaz slučaja u stručnom medicinskom časopisu 2012 godine: “Pregnancy and delivery after conservative management of the uterine rhabdomyosarcomatous adenosarcoma in adolescence – Case report. HealthMED, Vol.6, No 4, 2012 : 1464-6“ , priča nam prof.dr Đurđević.

 I ako ste mislili da je tu kraj priči o ovoj hrabroj ženi – niste u pravu. Po rečima profesora Đurđević, pacijentkinja Z.P. dolazi na jedan od kontrolnih pregleda po ostvarenim trudnoćama, i nažalost  joj se ponovo dijagnostikuje prisustvo cističnog tumora na levom jajniku i mora ponovo na operaciju, četvrtu po redu.

-Zbog pandemije COVID-19 operacija je odložena prošle godine i sprovedena je u februaru ove godine u Novom Sadu. I ova, 4-a po redu operacija sa uklanjanjem promena na jajniku, oslobađanjem priraslica od prethodnih operacija i očuvanjem materice i hormonske funkcije drugog jajnika protekla je uredno. Patohistološki Ph-nalaz potvrdio je dobroćudan nalaz – endometriozu jajnika, navodi profesor Đurđević.

Zašto je ispričana ova priča?

Zato što je prevencija je bitna a poseta lekaru posle prvog seksualnog iskustva obavezna.  Po rečima profesora Đurđevića, ukoliko se otkrije na vreme bolest je izlečiva 100 odsto i nema posledica po reproduktivno zdravlje.  Ako se otkrije kasnije, onda je lečenje skupo i neizvesno.

Prof.dr Srđan Đurđević

Od infekcije do pojave promena, odnosno raka, može da prođe od tri, pa do 17 godina i zbog toga je važno da bar jednom u dve godine uradite preventivni pregled.  Pacijentkinja Z.P. je uspela četiri puta da se izbori sa bolešću i postane majka. Sve je to ostvarila zahvaljujući gospodu Isusu Hristu koji nam povremeno pokaže svoja čuda preko  dobrih stručnjaka i lekara pre svega iz naše zemlje, ali i Amerike – koji su stručno lečili Z.P. Ona se i dalje bori sa svojom sudbinom i živi život pun optimizma za svoju decu i porodicu… I nadamo se da je ova priča o ginekološkim operacijama naše Z.P. ispričana do kraja ovde u Srbiji”, kaže na kraju prof.dr Srđan Đurđević.

Statistika

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice koji su najčešće uzrok smrtnog  ishoda od raka kod naših žena.