Turske banane, put od vrtne biljke do unosnog biznisa

Biljke banana u Tursku je prvi put donijela 1750. bogata turska porodica koja je imala veze s Egiptom.

je drvo banane u ovu zemlju stiglo kao vrtna biljka. Kada se vidjelo da biljka također donosi plod prilično ukusnog okusa, ljudi su nakon 1930. počeli saditi drveće banana kako bi prodali svoje voće.

Razvoj proizvodnje banana započeo je pedesetih godina prošlog vijeka, a nastavio je posebno rasti u regiji Gazipasa, Alanya i Anamur do 1984. godine, godine kada su se plantažne banane pojavile na turskom tržištu. Vrste banana koje se proizvode u Turskoj nazivaju se Musa Cavendish ili Patuljasti Cavendish, vjerovatno zbog kratkoće biljke. Berba polako započinje u septembru i oktobru, a ubrzava u novembru i februaru. Ovo su mjeseci kada se na štandovima vidi obilje banana. Banane se obično sakupljaju dok su još zelene. U hladnjači postaju žute. Da bi odgodili sazrijevanje, čuvaju se u provjetravanim komorama gdje se temperatura održava na 12,5 “C. Turci kazu da Banane vole pogled na more.


Dok šetate Gazipašom, vidjet ćete da su padine s pogledom na more pune stabala banana. To nije puka slučajnost. Biljke banane vole mjesta s pogledom na more. Te padine su otvorene vlažnom zraku koji dolazi iz mora. Biljke banane vole vlagu koliko i topli vazduh. Zbog toga dobro uspijevaju na padinama koje gledaju na more. Mještani Gazipaše to objašnjavaju u cetiri riječi, kažu: “Banana mora vidjeti more.”