Misija na Mars inspiriše sve veću bazu obožavatelja u Kini

Peking – Cui Tingting obojila je kosu u Marsovsku crvenu zbog dolaska Kineske svemirske letjelice na planetu, na Kineskom jeziku poznatu kao ‘Vatrena zvijezda’

“Ovo je veliko doba za svemir i budućnost čovječanstva leži u istraživanju svemira”, rekla je Cui, direktor ‘Kineskog Udruženja Mars’. Organizirala je i internetsku online večernju zabavu, čekajući objavu da je svemirska letjelica Tianwen-1 lansirana prošlog jula, stigla do orbite Marsa. Video kreiran od učesnika širom Kine pokazao je kopiju rovera Tianwen-1 u kući jednog od članova Kineskog Udruženja Mars. Jedan od članova je nosio ručno izrađeno svemirsko odijelo, a drugi je kontrolirao svog psa-robota.

“Planeta Zemlja je naša majka…ali za mene, to je takođe i Mars”, rekla je Cui.

Cui Tingting-direktor ‘Kineskog Udruženja Mars’

Kina se zaljubljuje u svemir, nadahnuti sve ambicioznijim planovima lansiranja ljudi u orbitu vladajuće Komunističke Partije u protekle dvije decenije, radi istraživanja Mjeseca i Marsa. Turisti hrle na tropsko ostrvo Hainan da bi posmatrali eksplozije raketa. Drugi posjećuju lažne kolonije Marsa na pustinjskim mjestima, u svemirskim odijelima. Broj TV emisija, knjiga i klubova obožavatelja sa svemirskom tematikom raste, a najpopularniji account sa temom svemira na  ‘Sina Weibo’, mreži sličnoj Twitteru, je mikroblog “Naš svemir” koji ima 1,25 miliona pratioca.

Ekspanzirajući svemirski program podudara se sa kampanjom predsjednika Xi Jinpinga, koja promoviše imidž Kine, vraćajući je njenoj bivšoj slavi svjetskog lidera. “To je simbol moći za Kinu”, rekao je Chen Qiufan, autor knjiga naučne fantastike iz Guangdonga čije knjige uključuju “Waste Tide”. Xijeva vlada pokušava njegovati javni entuzijazam sa petogodišnjim ‘Naučno-literarnim akcionim planom’, koji sadrži obećanje podrške razvoju Kineske naučne fantastike. U novembru je gradska vlada Pekinga najavila planove za izgradnju područja klastera naučne fantastike, kako bi privukla talente i stvorila “uticajna originalna djela naučne fantastike”.

“Morate iskoristiti snagu filmova, kao i naučne fantastike da bi promovirali ovu propagandu i ovu ideju: tamo moramo ići”, rekao je Chen, poredeći to sa Renesansom.

Ova ljubavna afera takođe obuzima i Japan, Indiju i druge zemlje koje šalju sonde preko čitavog Sunčevog sistema, pridružujući se klubu istraživača kojim već dugo dominiraju Washington i Moskva. Trka istraživanja Marsa toliko je krcata da Tiawen-1 nije čak ni jedina svemirska letjelica koja je nedavno stigla na planetu. Početkom februara je svemirska letjelica ‘Amal’, koju su lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati, krenula u orbitu.

U najvećem gradu Emirata, Dubaiju, vlada je na nebu projicirala slike dva Marsova mjeseca. Dubajski neboder ‘Burj Khalifa’ noću je sijao crvenom bojom, dok se bilbordi koji prikazuju ‘Amal’, arapska riječ za nadu, nadvijaju nad autoputevima Dubaija. U Indiji je jedna od najvećih filmskih zvijezda u zemlji, Akshay Kumar, glumio u blockbusteru “Misija Mangal”, film inspirisan prvom Indijskom misijom na Marsu.

“Britanska i Američka naučna fantastika Mars često prikazuju kao netaknutu utopiju nasuprot oronule distopije Zemlje, ali to nije tako svuda”, rekao je Tidhar, književnik koji je odgojen u ‘kibbutz-u’, kolektivističkoj komuni u Izraelu. U njegovim novelama “Marsovski pijesak” i “Centralna stanica”, preporođeni Sovjetski savez, Kina i Izrael cvjetaju na mračnom krajoliku Marsa.

“Dosadno je, vruće je, skučeno je. Otprilike poput odrastanja u ‘kibbutzu’-osim što nikada ne možete otići”, rekao je. Radnja prve Kineske knjige naučne fantastike, “Grad Mačaka” iz 1933 godine, bila je smještena na Marsu.

Žanr se ugasio tokom ultra-radikalne kulturne revolucije 1966-76, kada je Američko-Sovjetska svemirska trka inspirisala filmske studije da objave filmove “2001: Svemirska Odiseja”, i “Solaris”. Kina je ponovo prigrilila imaginarne druge svjetove eksplozivnim uspjehom “Problem sa tri tijela” autora Liua Cixina, prvi put objavljenoj u seriji časopisa od 2006 do 210 godine. 2015 godine Liu je postao prvi kineski autor koji je dobio Hugoovu nagradu, najveću počast za naučnu fantastiku. Blockbuster u stilu Hollywooda “Lutajuća Zemlja’, baziran na noveli Liua, zaradio je više od 700 miliona dolara širom svijeta 2019 godine.

Kina je postala treća država koja je samostalno lansirala astronauta u orbitu 2003 godine, četiri decenije nakon bivšeg Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država. Njegova prva privremena laboratorija u orbiti pokrenuta je 2011 godine, a druga 2016. Planovi zahtijevaju stalnu svemirsku stanicu nakon 2022 godine. Svemirski zvaničnici izrazili su nadu u lunarnu misiju sa posadom  već ove godine, ali su rekli da to ovisi o bužetu i tehnologiji, te su ipak  pomjerili taj zadatak za 2024 godinu.

Pisci naučne fantastike već zamišljaju kineske kolonije na Marsu. Roman Hao Jingfang “Skitnice”, objavljen prošle godine, smješten je između siromaštva oslobođenog, ali strogog Marsovskog društva, i siromašne, prenaseljene i zagađene Zemlje. Hao je postala prva ženska Kineska autorica koja je 2016. godine dobila Hugo nagradu. Knjiga Luo Lingzuo-ea “Zemlja bez granica” iz 2019 godine, zamišlja Kineske naučnike kako genetski mijenjaju krompir da bi mogao rasti na Marsovskom tlu. Knjiga “Siročići sa Crvene planete”, fizičara Liu Yanga, čija tema su srednjoškolci na Marsu koji se bore sa neprijateljskim vanzemaljcima, pretvorena je u TV seriju.

“Moramo ići u svemir. Tada ćemo imati snagu ekvivalentnu onoj koju imaju Sjedinjene Države, i tada možemo postati gigant”, rekao je Chen, autor naučne fantastike iz Guangdonga. Cui iz ‘Kineskog Udruženja Mars’ već planira još jednu zabavu u maju, kada bi na Mars trebao sletjeti Tianwen-1.