Jedna za laku noć – razmislimo

Stvori Bog magarca i reče mu: bit ćeš magarac, radit ćeš od zore do mraka, teglit ćeš na svojim leđima sve što ti stave i živjet ćeš 30 godina.

Magarac odgovori: neka bude volja Tvoja, ali zar nije 30 godina previše ? Zar ne bi bilo bolje 10 ? I Bog usliši želju i učini ga takvim.

Zatim Bog stvori psa i reče mu: bit ćeš pas, čuvat ćeš čovjekovu kuću, jest ćeš što ti ostave i živjet ćeš 25 godina. Pas odgovori: neka bude volja Tvoja, ali zar nije 25 godina previše? Dovoljno bi bilo 10. I Bog usliši želju i učini ga takvim. Onda Bog stvori majmuna i reče mu: bit ćeš majmun, skakat ćeš sa stabla na stablo, i činiti majmunarije i zabavljati ljude i živjet ćeš 15 godina. Majmun odgovori: neka bude volja Tvoja ali zar nije 15 god previše, 10 bi bilo dovoljno.

I bog mu usliši želju i učini ga takvim.

Konačno stvori Bog čovjeka i reče mu: bit ćeš čovjek, najinteligentniji stvor na zemlji. Gospodarit ćeš svijetom, i sa svime na njemu osim sa ženom, to ti nikada neće uspjeti a živjet ćeš 30 godina. Čovjek odgovori: hvala Ti Bože neka bude volja Tvoja, ali zar 30 godina nije premalo? Zar mi ne bi mogao dati 20 god koje neće magarac, 15 što je odbio pas i 10 godina koje nije htio majmun?

I usliši Bog molbu te čovjeka učini takvim. Sada čovjek živi 30 godina kao čovjek, zatim se oženi i živi 20 godina kao magarac radeći od zore do mraka, tegleći na leđima teret čitave svoje obitelji. A kada ode u mirovinu živi 15 godina kao pas čuvajući kuću i jede ono što mu daju. I na kraju, još živi 10 godina kao majmun, skačući od stana do stana svoje djece. Glumi majmuna zabavljajući svoje unuke a to mu je na kraju i jedina radost.