Jahorina zimski centar Evrope

U istoj zemlji gdje je striktno definirano poštivanje epidemioloških mjera, gdje nadležni svakodnevno upozoravaju na njihovo pridržavaju i upozoravaju na najgore posljedice, potpuno druga priča se odvija na svim planinama u BiH.

Dok su gotovo sva europska skijališta zatvorena, Jahorina u Bosni i Hercegovini obara sve rekorde posjećenosti. Gosti dolaze iz svih zemalja okruženja, epidemiološke mjere postoje a tzv. “covid jamstvo”, posebno privlači turiste, piše Deutsche Welle.

“Dobro jutro poštovani gosti, dragi skijaši. Sve staze su na raspolaganju. Maske su obavezne, molim vas da poštujete mjere. Idemo i danas uživati na svim stazama olimpijske Jahorine”.

Ovo je poruka koju svako jutro već 90 dana, preko megafona zaposleni u Olimpijskom centru Jahorina šalju turistima, na početnim stanicama vertikalnog transporta. Jahorina je ove godine po svemu sudeći top destinacija zimskog turizma iz više razloga.

Pored 46 kilometara staza koje su u funkciji, svi ugostiteljski objekti na planini su otvoreni – doduše do 22 sata. Poštovanje epidemioloških mjera je imperativ, kažu u upravi OC Jahorina.

“Prvi smo ski-centar u Europi koji posjeduje uređaj za dezinfekciju kabina gondole. Imamo kontrolne redare a potrudili smo se da skijaši izbjegavaju kontakte pri kupovini skijaških propusnica, preko interneta ili na benzinskim pumpama”, rekao je direktor OC Jahorina, Dejan Ljevnaić.

Sve na planini funkcionira perfektno. Doduše, kada je riječ o poštivanju epidemioloških mjera, više na papiru nego u praksi. Međutim, očekivano, s obzirom na to da je nemoguće ispoštovati bilo kakvu mjeru s nekoliko stotina skijaša na polaznim stanicama bilo kojeg vertikalnog transporta. Najviše gostiju je iz Srbije, ali ne zaostaje mnogo ni Hrvatska, Slovenija, Crna Gora.