Sami u selu, ne žale se ni na šta

Ćamil Vuk sa suprugom i kćerkom živi u selu Borač u opštini Gacko. Jedini su stanovnici u tom selu, ali njihova želja za životom u rodnom mjestu jača je od poteškoća s kojima se svakodnevno suočavaju.

Obitelj Vuk, Ćamil, Ramiza i Nerma, jedini su povratnici u selo Lončare smješteno na preko tisuću metara nadmorske visine tik ispod obronaka istoimene planine, udaljeno četrdesetak kilometara od središta Gacka, od čega je polovica puta makadam, na pojedinim mjestima u veoma lošem stanju, čak i uz prijetnju obrušavanja uslijed klizišta na dijelovima.

Njegovo selo nema električnu energiju, koristi alternativne izvore za vlastite potrebe.

Obitelj Vuk drži krave, ima kokoši, ribnjak, nedavno su počeli i sa držanjem košnica, a od povrća siju sve, od krumpira, paprike, luka, a bave se i uzgojem voća. Kako imaju izobilje vode, Ćamilova spretnost učinila je da izgradi mini hidrocentralu koja im je bila dovoljna da imaju u kući električnu energiju dovoljnu za sijalice i televizor. Od prije nekoliko dana, solarne ploče omogućile su im da priključe i mašinu za rublje, bojler.

Nakon što su mu dodijelili solarne panele za minimum električne energije, Vuka su posjetili predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Tom prilikom su sagledali potrebe te tročlane porodice i uručili im akumulatore koji će im pomoći u snabdijevanju električnom energijom.

Možda bi nekima bilo čudno, ali obitelj Vuk se ni na što ne žali. Nedostaje im, kažu, jedino bar još netko u selu sa kim bi mogli da razmijene lijepu riječ, druže se, posjećuju.

Ćamil Vuk ističe da jedino u svom mjestu pronalazi inspiraciju i volju za životom, te da se navikao na život uz pomoć solarne energije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.