Na Univezitetskom kliničkom centru Tuzla u posljednje dvije sedmice urađene su dvije transplantacije koštane srži. Obje operacije uspješno su okončane zahvaljujući stručnosti transplantacionog tima.

– Transplantacija koštane srži ili matične ćelije hematopoeze je najkomplikovaniji, visoko specijalizovani modalitet liječenja koji poznaje savremena medicina – pojasnila je načelnica Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze Aida Arnautović Čustović. Njen tim je u protekle dvije sedmice liječio dva pacijenta na taj način.

– Ove godine smo prvog pacijenta transplantirali. Obolio je od multiplog mijeloma, liječen je kod nas godinu dana kad su se stekli uslovi za ferezu, prikupljanje ćelija to smo iskoristili i u januaru mu uradili. U petak, 15. dan od transplantacije pacijent se oporavio i pušten je kući – kazala je Arnautović Čustović.

Također i drugom pacijentu je uspješno urađena transplantacija i stabilan je. Tuzla je jedini klinički centar u BiH koji radi transplantaciju koštane srži kod pacijenata kojima je potreban donor matičnih ćelija. – Međutim, naš problem je što mi nemamo ministarstvo zdravlja na nivou države i što mi kao takvi ne možemo potraživati od internacionalnog registra donore.

Tako ne možemo ni ponuditi jer znači nemamo registra dobrovoljnih davaoca matične ćelije – istakla je Arnautović Čustović. Pacijenti koji ne nađu 100 posto podudarnog donora operaciji se moraju podvrgnuti van granica BiH. Još jedan od problema je i to što su hematološka dijagnostika i terapija izuzetno skupi pa se tako mnogi lijekovi odobravaju na nivou Federalnog fonda solidarnosti, a za lijekove, koji se ne nađu na spisku, pacijenti moraju sami osigurati novac.