Najstarija svjetska tvornica piva možda je upravo otkrivena u Egiptu

Najstarija svjetska tvornica piva možda je otkrivena u Egiptu

Navodna pivara pronađena je u Abydosu, drevnom groblju u pustinji zapadno od rijeke Nil, više od 450 km južno od Kaira. To je jedno od najistaknutijih arheoloških nalazišta u Egiptu. Zahvaljuući naporima zajedničke Egipatsko-Američke arheološke misije, pretpostavlja se da je otkriće najstarija pivara visoke proizvodnje na svijetu.

Prema Dr. Mostafi Waziryu, generalnom sekretaru Vrhovnog vijeća za starine, pivara bi mogla datirati još od kralja Narmera, koji je vladao zemljom 3100. pne. Mnogi naučnici pripisuju Narmeru ujedinjenje Egipta i osnivanje Prve dinastije. Prema objavi Ministarstva turizma i starina na Facebooku, otkopana tvornica sastoji se od ‘osam velikih dijelova površine, 20 m dužine x 2,5 m širine x 0,4 m dubine, koji su korišteni kao jedinice za proizvodnju piva’.

Post dodaje: “Svaki je sektor sadržavao oko 40 zemljanih posuda raspoređenih u dva reda, za zagrijavanje smjese zrna i vode, a svaka posuda je držana na mjestu polugom izrađenom od gline, postavljenom okomito u formi prstenova”. Kopanjem su rukovodili Matthew Adams sa Univerziteta New York i Deborah Vischak, docentica drevne Egipatske historije umjetnosti i arheologije na Univerzitetu Princeton.

Adams je rekao da je pivara mogla proizvoditi do 22,400 litara piva u to vrijeme. U vrijeme kad je izgrađena, postoji mogućnost da je bila predviđena za opskrbu “kraljevskih rituala koji su se odvijali unutar pogrebnih objekata Egipatskih kraljeva”. U sklopu iskopavanja, arheolozi su pronašli dokaze o upotrebi piva u žrtvenim ritualima. Iako je lokacija tvornice približno pronađena početkom 1990-ih, njeno mjesto nije bilo precizno određeno, a najnovija  ekspedicija mogla je otkriti njen sadržaj.