Potpisana košarkaška karta Michael Jordana prodala se za rekordnih 1,4 miliona dolara

Rijetka košarkaška karta Michael Jordana koju je potpisao lično, prodala se na aukciji za rekordnh 1,4 miliona dolara

Pobjednik aukcije postao je jedan od samo 23 vlasnika karte Michael Jordana iz 1997 godine, ‘Upper Deck Game Jersey’, koje su ikada proizvedene, nakon što su izašle na prodaju na aukciji ‘Heritage’. Kupci su se sa nadom upustili u takmičenje, ali nakon 61 ponude karta je 4. februara prodana za 1,440,000 $, tako oborivši prethodni rekord od 915.000 dolara za kartu Michael Jordana.

Prethodni rekorder, zeleno osjenčena kartica ‘Michael Jordan Metal Universe Preciuos Metal Gem’ iz 1997 godine, takođe je prodana na aukciji ‘Heritage’.

Ovo je osma karta od postojećih 23, ali dolazi sa jasnim potpisom i dijelom stvarnog dresa koji je košarkaš nosio tokom NBA All-Star utakmice 1992 godine, kada je Jordan bio starter tima Istočne Konferencije i upisao 18 poena i pet asistencija. Jordan je igrao zajedno sa Scottiejem Pippenom, Isiah Thomasom, Charles Barkleyem i Patrickom Ewingom, a igru je obilježio i nezaboravni povratak Magic Johnsona, koji se povukao nakon sezone 1991-1992.

PSA, jedna od vodećih firmi za provjeru autentičnosti i ocjenjivanje karata, ocijenila je košarkašku kartu ocjenom ‘Near Mint 7’, dok je kvalitet potpisa ocijenjen ocjenom ‘Near Mint 8’, izvještava TMZ. Pobjednik aukcije očito se ne može pohvaliti jer su iz ‘Heritage Auction’ izjavili da žele ostati anonimni, barem za sada. Očekuje se da će kartica vremenom povećati vrijednost, pa će vjerovatno doseći velike nove visine ako se ikada vrati na aukciju.