NEVJEROVATNA PRIČA O BOSANSKOM RATNOM AUTU-DUHU, BOSNIAN MAD MAX

Početkom 1990-ih, bivši danski vojnik specijalnih snaga odlučio je da ode u Bosnu i pruži humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu.

pomoć američke vojske, uspio je ispuniti tu misiju, vozeći se kroz opasne uslove pružajući pomoć građanima ratom razorene zemlje uz pomoć svog auta Camara – automobila duha. Helge Meyer se obratio Komandantu američke vojske u Bosni sa smjelim planom. Uz pomoć inžinjera američke vojske, modificirao je Chevrolet Camaro iz 1979. godine i odvezao ga u ratnu zonu kako bi pružio pomoć tamošnjim građanima.

divno čudo, američka vojska je pristala pomoći u ovom hrabrom planu koji je doveo do stvaranja automobila duha. Čitav automobil je ogoljen. Oklop je stavljen na vanjsku i donju stranu automobila. Oštrica za uklanjanje mina bila je pričvršćena na prednjoj strani. Run-flat gume su postavljene na točkove. Stražnje staklo je uklonjeno i zamijenjeno čeličnom pločom. Automobil je obojen u mat-crnu boju posebnom bojom koja upija infracrveno svjetlo. Dodati su detektori topline tijela i kamere za noćni vid. 5.7-litreni V8 motor podešen je na 220 konjskih snaga (sa 185 ks).

Rezervoar za nitrogen mogao bi povećati snagu na 440 konjskih snaga kada bi Meyer zaista trebao brzo napustiti opasnu zonu. Radio “zemlja-zrak” održavao ga je u kontaktu sa zračnom podrškom. Uz to, Meyer je dobio neprobojni oklop od kevlara i kacigu, što se pokazalo korisnim kad je kaciga primila metak koji ga je mogao ubiti. Uz sve modifikacije, automobil je i dalje mogao ubrzati do 100 km/h za 13 sekundi. A mogao je i dalje nositi 400 kg hrane i zaliha. Meyerove i Camarove misije bile su zapanjujuće, dostavljajući pomoć širom Bosne tokom noći i dana. Kad nije bio na dužnosti, automobil se vrlo dobro skrivao od policije i vojske.

Poput nečega iz filma o Jamesu Bondu, Meyer je sudjelovao u mnogim jurnjavama automobilima i čak je primio metak u glavu. Ali uvijek se uspijevao izvući zahvaljujući Camarovoj sposobnosti da bude nevidljiv na radarima koji savršeno rade.