Dokumentarni film o odlasku košarkaške reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo 1993. godine, koji su gledatelji u BiH, imali priliku pogledati na BHT1 u petak i subotu, izazvale su salve emocija. 

Ovaj nagrađivani dokumentarni film “The Long Shot” čiji su autori španski novinar i scenarista Alvara Gonzalesa Allera i Olivera Valentea govori o odlasku bh. košarkaša, iz ratnog Sarajeva, grada pod opsadom, na Evropsko prvenstvo 1993. godine koje se održavalo u Njemačkoj. 

April 1993. Sarajevo je bilo pod dramatičnom opsadom još od proljeća 1992. godine. Usred uništavanja zemlja je postepeno pokušavala uspostaviti institucije.

Među njima je i Košarkaški savez BiH. Jedan od ciljeva bio im je putem sporta smjestiti Bosnu i Hercegovinu na kartu svijeta.

Tadašnji selektor, legenda jugoslavenske košarke, bivši igrač Real Madrida, olimpijski, svjetski i evropski prvak, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena Mirza Delibašić, na dispoziciji je imao samo deset igrača u ekipi koja je ostvarila najbolji plasman naše selekcije ikad osvojivši osmo mjesto.

Film je nagrađen i sa “Silver Remi Award” na WorldFestu u Houstonu, a na Independent Cinema Festivalu u Rimu 2020. bio je među pet najboljih.

“Nevjerovatne okolnosti, izlazak iz Sarajeva preko piste, okupljanje i opremanje tima, hrabrost, čelična volja, ljubav prema domovini, neopisivi duh, čak i humor, teme su koje kroz film prepričavaju i predstavljaju na izuzetno emotivan način tadašnji igrači i osobe koji su im bliske ili su učestvovale i pomogle njihov nastup – protagonisti filma. Njihovo iskustvo i sjećanje na tu nadrealnu, sudbinski omeđenu i označenu životnu epizodu, prepoznao je i vjerno predstavio španski autorski dvojac Aller/Valente, koji je za svoj rad dobio Nagradu publike na festivalu AJB DOC 2019. godine”, saopćili su iz BHRT-a.

Dokumentarni film je prikazan i u programu Al Jazeera Balkans u subotu prvi dio, dok će drugi dio biti prikazan večeras u 19.05 sati.